VUČIĆ U VELIKIM PROBLEMIMA: Zastupnik u Europskom parlamentu otkrio šta sve čeka Srbiju…

Europarlamentarci u rezoluciji, o kojoj će se glasati danas 8. februara, traže međunarodnu istragu, formiranje ad hoc komisije, kao i ekspertsku misiju.

Thomas Waitz, europarlamentarac iz redova Zelenih, koji je bio jedan od onih koji su tražili međunarodnu istragu izbora održanih u Srbiji 17. decembra, rekao je da se tekst rezolucije Evropskog parlamenta zasniva na velikom broju dokaza. On je istakao da će cijela Evropska unija ustati da brani demokratske vrijednosti i standarde u Srbiji.

Waitz je u emisiji Newsnight na N1 rekao da se tekst rezolucije zasniva na velikom broju dokaza da je došlo do izborne krađe, ne samo na parlamentarnim izborima, već i na izborima za Beograd.

Rezolucija EP, ukoliko bude usvojena, nije obavezujuća. On, međutim, kaže da je od službi Evropske komisije čuo da oni podržavaju rezoluciju, kao i to da podrška postoji u vladama zemalja koje imaju ministre iz redova Zelenih.

„Ono što mogu da vidim je da će rezolucija biti podržana od strana Savjeta, velike većine članica i Komisije. Cijela Evropska unija će da ustane i brani demokratske vrednosti i standarde vezane za grad Beograd i državu Srbiju“, naglasio je Waitz.

Europarlamentarci u rezoluciji, o kojoj će se glasati danas 8. februara, traže međunarodnu istragu, formiranje ad hoc komisije, kao i ekspertsku misiju.

On objašnjava da misiju moraju da nalože međunarodni eksperti, a da mora da je prihvati srbijanska vlada. Dodaje da komisija može da izgleda poput one koja je prije nekoliko godina sačinila takozvani „Pribeov izvještaj“ u Sjevernoj Makedoniji.

„Važno je da dođe do međunarodne istrage jer je povjerenje u demokratiju u Srbiji znatno oslabljeno. Poljuljano je povjerenje u poštovanje demokratskih standarda Evropske unije. Međunarodna istraga bi trebalo da vrati to povjerenje i da dovede do ponavljanja izbora, posebno beogradskih izbora“, više puta je ponovio sagovornik N1.

Kada je u pitanju revizija sredstava iz pristupnih fondova, kao i obustavljanje finansiranja ako se navodi o izbornoj krađi dokažu, on kaže da to dolazi u obzir samo ukoliko srpska vlada nije spremna da poštuje preporuke.

Iz finalnog teksta rezolucije izbačena su imena predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić i kritike na njihov račun povodom ponašanja prema europarlamentarcima koji su posmatrali izbore i uočili izborne nepravilnosti.

Sagovornik N1 kaže da je ime predsjednika Vučića izbačeno jer se radi o propustima institucija koji se ne mogu pripisati jednom čovjeku.

Upitan ko se protivio tome da se Vučić nađe u rezoluciji, sagovornik N1 kaže da to ne može da otkrije. Kako objašnjava, konačni tekst je dio pregovora.

„Tako mi radimo u EP. Sjedimo zajedno i pokušavamo da nađemo kompromisno rješenje i došli smo do teksta iza kojeg možemo svi da stanemo“, kazao je Waitz.