Problemi s penzijama u BiH: U svojoj 68. godini, Delić prima penziju od samo…

U Bosni i Hercegovini, mnogi građani suočavaju se s ozbiljnim poteškoćama u ostvarivanju minimalne penzije, čak i ako ispunjavaju osnovne uslove za nju. Problem je posebno izražen među onima koji su prije reforme penzijskog sistema 2008. godine prihvatili srazmjernu penziju zbog nestabilne situacije u firmi.

Jedan od takvih građana je i Mujo Delić, koji je sada u situaciji gdje mu je odbijena minimalna penzija, iako ima više od 30 godina staža i preko 65 godina života.

Delić je prihvatio srazmjernu penziju 2008. godine, vjerujući da će, nakon što napuni 65 godina, dobiti minimalnu penziju zbog 36 godina staža u Bosni i Hercegovini. Međutim, nakon što je dostigao 65 godina života, dobio je odbijenicu s obrazloženjem da “nisu razriješena sporna pitanja” u vezi s tranzicijom s srazmjerne na minimalnu penziju. Sada, u svojoj 68. godini, Delić prima penziju od samo 344 marke.

Ovo nije izoliran slučaj. Mnogi penzioneri su se obratili Savezu penzionera s istim problemom, javlja N1. Na primjer, jedan penzioner ima 72 godine i 28 godina staža u BiH, ali zbog 3,5 godine staža u Hrvatskoj prima srazmjernu penziju. Situacija je posebno frustrirajuća jer pojedini penzioneri primaju tek nekoliko eura iz inozemstva, zbog čega ne ispunjavaju uslove za minimalnu penziju.

Iz prošle vlade i rukovodstva Penzijsko-invalidskog fonda BiH odgovorili su da su takve situacije predviđene zakonskim odredbama. Međutim, aktuelna Vlada još nije odgovorila na pitanje hoće li se ova nelogična situacija riješiti.

Redžo Mehić iz Saveza udruženja penzionera FBiH ističe da je ovo jedan od problema na kojima se trenutno radi radi otklanjanja. On naglašava da je novi zakon omogućio minimalnu penziju sa 65 godina i 15 godina radnog staža, ali su potrebni daljnji napori da se riješe manjkavosti koje otežavaju život mnogim penzionerima u zemlji.

Izostanak minimalne penzije za one koji su radili cijeli svoj život, a suočavaju se s nepravdom i teškoćama u starosti, zahtijeva hitno rješenje i pažnju nadležnih institucija.