CVIJANOVIĆKA I DODIK, U JEDAN GLAS: “Od NATO puta BiH nema ništa….”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je da Denis Bećirović nema mandat da govori u ime, kako sam kaže, većinske BiH, jer je on samo bošnjački član Predsjedništva ili jedna trećina političke volje u BiH, a 49 posto BiH se zalaže za neutralan pristup prema sukobu u Ukrajini.

“Umjesto da se izbori za vlastiti politički izraz, i Bećirović bira da se pridruži antiruskoj histeriji u trenutku dok SAD priznaju da su u BiH ubacile 80 miliona za suzbijanje tzv. ruskog utjecaja. Pitam se kako se zove to što rade SAD i zašto bošnjačka politička elita uporno žmuri na svakodnevno američko miješanje u unutrašnje stvari BiH, ali i pitanja koja se tiču njene spoljne politike”, istakao je Dodik.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Bećirovića da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike i da dodjela odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nije ogledalo BiH, Dodik kaže da je “RS, a ne BiH, dodijelila orden predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu” i da ne zna što bi se iko, pa i Bećirović ograđivao od toga.

“Mi nismo ni rekli da je to orden u ime BiH, i što je najvažnije otvoreno smo uradili šta smo smatrali da treba. Orden ruskom predsjedniku nema nikakve veze sa sukobom u Ukrajini, već ima isključivo veze sa principijelnom ruskom politikom prema Dejtonskom sporazumu”, kaže Dodik i dodaje da “RS ne trguje tajno sa Rusima, niti sklapa tajne trgovinske ugovore”.

Što se tiče Bećirovićeve priče o NATO i članstvu BiH u tom savezu, Dodik je rekao da i Bećirović zna da od toga nema ništa sve dok se “pita RS, a pita se i pitaće se”.

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Denis Bećirović u Briselu iznosi svoje političke stavove, i na to ima pravo u demokratiji, baš kao što to pravo ima i Milorad Dodik i svaki drugi političar.

“Ovdje je jedino problem što Bećirović ignoriše činjenicu da rad institucija, kao ni odluke koje te institucije donose, ne zavise od volje jednog političara ni u Predsjedništvu BiH, ni u bilo kojoj drugoj zajedničkoj instituciji. Prema tome, govoriti šta je najbolje za sve građane BiH ne može govoriti samo Bećirović, već svi oni koje su građani izabrali na važne pozicije”, veli Cvijanovićka.

Komentarišući Bećirovićevu izjavu da se, kako kaže, većinska i demokratska BiH ograđuje od Dodikove destruktivne politike, Cvijanović je istakla da je preambiciozno prisvajati sebi takvo pravo, a funkcionisati u okviru kolektivne institucije, kakvo je Predsjedništvo BiH, gdje sva tri člana imaju ista prava.

“Njegovi jednostrani istupi i sramne kvalifikacije na račun predstavnika drugih naroda predstavljaju kontinuitet sarajevske diplomatske prakse, koja nikome ne donosi korist, već pravi štetu BiH”, kaže ona, prenosi RTRS.

Kada je riječ o NATO savezu, Cvijanovićkaa je poručila da saradnja nije sporna, ali sve dok je RS protiv članstva, BiH se ne može priključiti NATO savezu.

Leave a Reply