POGLEDAJTE GROBNICU IZ LOPARA U KOJU JE ULOŽENO 120.000 EURA: Ovakvu nisu imali ni faraoni

POGLEDAJTE GROBNICU IZ LOPARA U KOJU JE ULOŽENO 120.000 EURA: Ovakvu nisu imali ni faraoni

POGLEDAJTE GROBNICU IZ LOPARA U KOJU JE ULOŽENO 120.000 EURA: Ovakvu nisu imali ni faraoni

Ponovno se medijskim prstorom ‘vrti‘ video u kojem je snimljena jedna ogromna porodična grobnica, pravi mauzolej.

-To su gradili samo faraoni u Egiptu i Nemanjići, a ja nisam ni faraon, ni Nemanjić nego Marković – kaže Risto Marković iz Brusnice, manjeg mjesta na području Lopara (Bosna i Hercegovina) koji kaže da ima troje djece, a “niko od njih neće ni da čuje”, pa dodaje da ima i djece kojima roditelj umre, a oni ni na na sahranu neće da dođu.

Baš je iz tog razloga Risto za sebe i ženu još za života sazidao vječnu kuću, da ne mora da brine gdje će da počiva kad ga Bog bude pozvao. Risto istina kaže i da je svoju vječnu kuću gradio tri godine, da je za nju dao 240.000 KM, odnosno 120.000 eura.

Objašnjava da je to kapela (grobnica) a da je on zove svojom vječnom kućom, te podsjeća da je na proslavi povodom završetka gradnje imao 300 uzvanika, muziku i narodno veselje koje ga je koštalo oko 6.000 eura.

Inače, prvi je koji je u općini Lopare tražio građevinsku dozvolu kakvu nikada i niko dotad nije tražio pa je morao da dođe i geometar, ali i gospođa iz odjeljenja za urbanizam.

Radovi su vrhunski, armirano, izolacija, struja, nema vlage, a sanduci rostfraj, i hermetički se zatvaraju jer tako mora da žena i on ostanu vječiti pošto je grobnica takva – površinska, sve mramor i granit. Jedina opasnost je možda jak zemljotres za jedno sto-dvjesto godina.

Cijelu kapelu iscrtao je i svojom lozom Markovića, a putnici namjernici koji tuda prođu stanu u nevjerici, pa gledaju i razgledaju… Niko ne može da ih uvjeri da to nije crkveni nego privatni objekt s građevinskom dozvolom i zidovima od čak pola metra. Ristina vječna kuća je potpuno ograđena kamenom i kovanom ogradom