NATO šalje još 200 vojnika na Kosovo

NATO je saopštio da šalje još 200 dodatnih vojnika na Kosovo u okviru Mirovne misije KFOR, potvrdio je portparol Alijanse, Dylan White.

Ova raspodjela je odobrena u nedjelju, 1. oktobra, na zahtjev vrhovnog komandanta savezničkih snaga za Evropu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dvjesto dodatnih vojnika će se pridružiti britanskom kontingentu od 400 vojnika koji djeluju na Kosovu.

Iz Alijanse je potvrđeno da slijede dalja pojačanja trupa KFOR-a od ostalih država članica.

“Odluka je uslijedila nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra i povećanih tenzija u regionu”, potvrdio je White u dopisu koji je proslijedio medijima.

On navodi da je ova odluka razborit korak da bi se osiguralo da snage KFOR-a imaju sposobnosti koje su potrebne da ispune mandat te održe bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude na Kosovu.

“Pozivamo Beograd i Prištinu da se ponovo uključe u dijalog uz posredovanje Evropske unije, koji je jedini način da se postigne trajni mir i stabilnost za sve zajednice. Sve strane bi takođe trebalo da se uzdrže od zapaljive retorike, koja je kontraproduktivna i rizikuje da dodatno pogorša tenzije”, poručeno je putem pisane izjave portparola NATO-a.

Ovo je drugo pojačanje trupa NATO-a na Kosovu u nedjelju dana i u svjetlu napada koji se desio 24. septembra na kosovske policajce na sjeveru zemlje.

Leave a Reply