U„Komšić i Izetbegović pripremaju blokadu, on protivno ustavu obavlja funkciju člana Predsjedništva BiH…“

Nove optužbe na račun Komšića stižu iz Mostara.

Formiranje vlasti na državnoj razini odvija se najbrže do sada. Kao mandatarka u Vijeću ministara Predsjedništvo BiH imenovalo je HDZ-ovu Borjana Krišto, a u skorije vrijeme očekuju se imenovanja svih ostalih ministara. No, potez Željka Komšića, koji je kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, glasao protiv Krišto uzburkao je strasti u redovima HDZ-a BiH.

Nova vlast na državnoj razini bi po dosadašnjem toku pregovora, brzini dogovora, ali i dosadašnjoj retorici mogla funkcionirati stabilno, a na dnevni red mogla doći brojna otvorena pitanja, mišljenje je mostarskog politologa Danijela Vidovića.

No, i u Čovićevim redovima kao potencijalni spor nove vlasti koje čini Osmorka, HDZ BiH i SNSD označen je put BiH prema NATO paktu. Jednako različiti pogledi javit će se i po pitanju Izbornog zakona kada dođe na red, između HDZ-a i Osmorke, smatra beogradski analitičar Milan Sitarski, inače blizak Čovićevom HDZ-u.

Na sjednici Predsjedništva na kojoj je Borjana Krišto imenovana kao mandatarka u Vijeću ministara, određenu pozornost izazvao je i potez jednog od članova Željka Komšića koji je mimo dosadašnje prakse glasao protiv imenovanja Krišto. Tražio je da Krišto predstavi svoj plan rada, a Sitarski je ovaj Komšićev potez označio kao nagovještaj mogućih blokada od strane SDA i DF-a na razini vlasti Federacije.

-Ove dvije stranke morat će objasniti svojim biračima zašto će sada preko kluba Bošnjaka u federalnom Domu naroda pokušati blokirati uspostavu vlasti, a za isto su ranije optuživale stranke HNS-a. Pri čemu su stranke HNS-a u prvom krugu osigurale većinu u hrvatskom klubu, dok su SDA i DF u bošnjačkom klubu neke izaslanike stekle žrijebom, a neke na vrlo sumnjive načine u kantonalnim skupštinama“, kazao je on.

Čovićev beogradski analitičar Sitarski kazao je kako Komšić i Izetbegović pripremaju blokadu vlasti na federalnoj za koju su do sada optživali Čovićev HDZ i HNS, te kako će DF i SDA napraviti politički saloto mortale.

Sitarski nadalje optužuje SDA da je na sumnjiv način došla do većine u Domu naroda Parlamenta federacije, te otkrio da ne poznaje dovoljno materiju o kojoj govori, kazavši kako nije siguran koliko DF ima zastupnika u federalnom Domu naroda. Sitarski kaže da izaslanici DF-a baš kao ni Komšić ne uživaju povjerenje Hrvata kao birača, te da je Komšićevo glasanje protiv izbora Borjane Krišto za mandatarku Vijeća minstara BiH očekivan i da ga vidi kao protest Komšića kao privatnog lica kojeg je optužio da protivno ustavu obavlja tu funkciju.

(SB)

Leave a Reply