NAGRADA ZA TRUD: Ministrica pravde u novom VM-u BiH mogla bi postati Čovićeva…

(…) šefica kabineta Tonka Krešić – Gagro.

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine glasalo za to da mandatarka novog Vijeća ministara bude Borjana Krišto (HDZ) polako se naziru i imena za preostale ministarske pozicije u ovom tijelu.

Kao što je već od ranije poznato, osim pozicije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, HDZ-u bi u novom sazivu trebala pripasti i ministarsko mjesto u Ministarstvu pravde te civilnih poslova.

Kako saznaje Klix.ba na poziciju ministrice pravde trebala bi biti imenovana Tonka Krešić – Gagro, dosadašnja dugogodišnja savjetnica i šefica kabineta Dragana Čovića.

Osim ove funkcije, Krešić – Gagro je duži period aktivna i kao akademski radnik na Sveučilištu u Mostaru, tačnije Pravnom fakultetu.

Osim pozicije Ministarstva pravde, HDZ-u je u raspodjeli vlasti pripala i pozicija Ministarstva civilnih poslova gdje je do sada taj posao obavljala Ankica Gudeljević. Za sada nije poznato ko bi Gudeljević mogao naslijediti na ovoj poziciji.

Kada je riječ o ostalim ministarstvima, Osmorka bi prema planu trebala dobiti ministarstvo vanjskih poslova, a na tu funkciju bi trebao biti imenovan Elmedin Konaković (NiP). Novi ministar odbrane bi trebao biti SDP-ov Zukan Helez, a ministarstvo prometa i komunikacija bi mogao voditi Edin Forto (NS).

Treći partner u državnoj vlasti, SNSD, u novoj raspodjeli bi trebao dobiti pozicije ministarstva finansija (Zoran Tegeltija), sigurnosti (Nenad Nešić kao partner iz DNS-a) i vanjske trgovine Staša Košarac.

Leave a Reply