“PRAVDA SE NASTAVLJA UPRKOS…”: Schmidt o hapšenju zbog ratnih zločina u Prijedoru

Osumnjičeni se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora 1992. godine, u svojstvu pripadnika VRS-a, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti i u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt reagovao je na hapšenje šest osoba osumnjičenih za ratni zločin počinjen na području Prijedora 1992. godine.

Osumnjičeni se terete da su za vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Prijedora 1992. godine, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske, vršili progon na diskriminatorskoj osnovi, po nacionalnoj, političkoj i vjerskoj pripadnosti i u okviru toga činili krivična djela ubistava, mučenja, prisilnog preseljenja i deportacije, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Iz Tužilaštva BiH navode kako su osumnjičeni bili dio sistema logora “Trnopolje”, “Keraterm” i “Omarska”.

Povodom ove vijesti, Schmidt je kazao kako primijećuje da se provođenje zakona i pravde kada je riječ o ratnim zločinima nastavlja i nakon zatvaranja Međunarodnog krivičnog suda za Jugoslaviju.

“Iako bi se mogao zamisliti nastavak rada Haškog suda, evidentno je da vlasti BiH ispunjavaju svoj zadatak provođenjem pravde za sve. Ovo je dobro za dosljednu provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma i za put zemlje ka EU”, kazao je Schmidt.

Prilikom hapšenja saopćeno je da će osumnjičeni u zakonskom roku biti predati tužiocu nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima.

Leave a Reply