OŠTRA DEBATA PRED KAMERAMA: „Kada vas je Dodik nazvao Muslimanima niste tako reagovali, niste spominjali ni SDA ni mene ni bilo koga drugog. Šutjeli ste jer želite u vlast…”

Izaslanik SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Igor Stojanović naglašava da će se vlast formirati prema zakonu, onako kako je to propisano i predlagano, uz dopune Christiana Schmidta.

“Ukoliko se politički akteri budu pragmatično odnosili naspram izbornih rezultata, građani koji su nam dali ili nisu dali povjerenje i na temelju naših izbornih programa koje smo ponudili tim građanima, moguće je napraviti pragmatičnu vlast, kakva je dosad bila”, rekao je u emisiji Odgovorite ljudima FTV-a Salko Zildžić , zastupnik SDA u Parlamentu FBiH, odgovarajući na pitanje gledaoca u vezi sa uspostavom nove Vlade Federacije.

“Čović je te vlasti nazivao iznuđenim koalicijama i to je obično, imajući u vidu naše ustavno uređenje, vlast u kojoj su svi jednako nezadovoljni. Mi danas imamo jednu čudnu situaciju u kojoj je Čović dobro zadovoljan mogućim formiranjem vlasti sa Osmorkom i zašto je on zadovoljan o tome najviše treba da kažu predstavnici Osmorke ili muslimanske reprezentacije kako ih je Dodik javno nazvao na televiziji i stavio u kontekst Ostalih.

Muslimani u ovoj zemlji su Ostali. Kada vas je on tako nazvao niste tako reagovali, niste spominjali ni SDA ni manje ni bilo koga drugog. Šutjeli ste jer želite u vlast. E tako se ponašate o bilo kojem ključnom pitanju kad je u pitanju BiH, tako se ponašate spram NATO-a, spram strateških projekata koji trebaju da budu u nadležnosti države. Vi ćete to sve pustiti da bude nadležnost entiteta da budete vlast”,kazao je on.

Izaslanik SDP-a u Domu naroda Parlamenta FBiH Igor Stojanović naglašava da će se vlast formirati prema zakonu, onako kako je to propisano i predloženo, uz dopune Christiana Schmidta .

“Trenutno je takva situacija, koja ima većine trenutno u svim tijelima iu Klubu Bošnjaka, i tu je očito ako SDA ne pronađe adekvatne partnere neće formirati vlast i to može biti ključ blokade. Očekujemo da gospodin Schmidt ako je već krenuo da odblokira cjelokupni proces,” da to učini do kraja. Sačekat ćemo da vidimo tko to predlaže, na temelju kojih brojeva, koliko parlamentarnih ruku. Sve drugo su političke priče i prepucavanja koja nemaju nikakve veze s onim praktičnim što će se desiti u parlamentu.”

Predsjednik Glavnog odbora DF-a Hajrudin Žilić smatra da su dvije mogućnosti blokiranja i nastavka, odnosno egzistencije Vlade u tehničkom mandatu.

“Prva mogućnost je da Osmorka koja ima većinu u Predstavničkom domu iu Domu naroda podrži kandidate za predsjednika ili predsjednika Federacije koji predloži Klub Bošnjaka i time će Osmorka reći evo mi ne blokiramo. Međutim, loptica je onda na terenu Kluba Bošnjaka, odnosno SDA, da li će taj izabrani predsjednik ili dopredsjednik blokirati imenovanje Vlade FBiH. Znači to su jedine dvije mogućnosti blokade.

Šta su mogućnosti da se ta blokada otkloni – intervencija visokog predstavnika. Da nije bilo intervencije mi ne bi ušli u ovaj problem. Međutim sad smo ušli u taj jedan vakuum koji je zaista bio nepredvidiv jer Schmidt nije bio potpuno svjestan političkog pluralizma na teritoriji gdje većinski žive Bošnjaci.”

Leave a Reply