OTVORENO PISMO ALME ČOLO VISOKOM PREDSTAVNIKU: “Gospodine Schmidt, ja vam kao rođena Bosanka i Hercegovka i Bošnjakinja NE MOGU OPROSTITI!”..

Kako je moguće da se iz HNK imenuje 5 Hrvata i 1 Bošnjak, a prema popisu stanovništva iz 2013. godine kojeg ste inaugurirali iako nije proveden Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, u HNK živi 118.297 Hrvata i 92.005 Bošnjaka. Iz SBK se imenuju 4 Hrvata i 2 Bošnjaka iako u ovom kantonu živi 97.629 Hrvata i 146.652 Bošnjaka, poručila je Čolo.

Potpredsjednica Alma Čolo napisala je otvoreno pismo visokom predstavniku u kojem mu se izvinjava na iznošenju subjektivnog dojma razgovora koji je Christian Schmidt vodio sa delegacijom SDA. Uprkos tome, istakla je, neće mu oprostiti nametnute amandmane na Ustav Federacije u dijelu koji se odnosi na Dom naroda FBiH jer je pogodovao samo HDZ-u.

“Oprostite Visoki predstavniče u BiH što sam u jutarnjem programu BHRT 15.12.2022. godine izjavila da ste na razgovoru sa delegacijom SDA prije nekoliko dana izjavili da se trebamo povući iz vlasti i da pustimo nove-stare snage da formiraju vlast na federalnom i državnom nivou”, napisala je Čolo.

Dodala je da je u nastavku razgovora sa voditeljem Zvonkom Komšićem rekla da Schmidt to nije direktno kazao, ali da je tražio od SDA da ne blokira uspostavu vlasti što je Čolo, kako ističe, shvatila na način da SDA treba stajati po strani i gledati kako se formira vlast u BiH bez njih iako su stranka koja je dobila najeveći broj glasova na državnom i federalnom nivou i na nivou većeg broja kantona u FBiH.

“Nadam se da ćete mi oprostiti na iznošenju mog subjektivnog dojma koji istovremeno nije dojam drugih članova SDA delegacije. Vi to stvarno niste direktno izrekli”, istakla je Čolo.

“Ali Visoki predstavniče ja Vama ne mogu oprostiti nametnute Amandmane na Ustav Federacije u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Federacije BiH i nikada Vam neću oprostiti način izbora delegata u ovaj dom koji se vrši u skladu sa Uputstvom CIK-a koje je doneseno u direktnoj koordinaciji sa Vašim Uredom”, dodala je.

U nastavku objašnjavajući svoj stav zapitala se kako je moguće da Hercegovačko-neretvanski kanton imenuje pet Hrvata i jednog Bošnjaka, a u HNK živi 118.297 Hrvata i 92.005 Bošnjaka.

Napomenula je da se mandati u Dom naroda FBiH prema odluci Schmidta raspodjeljuju prema Popisu stanovništva iz 2013. iako nije proveden Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma

“Iz Srednjobosanskog kantona se imenuju 4 Hrvata i 2 Bošnjaka iako u ovom kantonu živi 97.629 Hrvata i 146.652 Bošnjaka”, napisala je.

Dodala je da prema Ustavu FBiH delegate u Dom naroda biraju kantonalne skupštine proprocionalno nacionalnoj strukturi stanovništva.

“Ovdje se misli na nacionalnu strukturu stanovništva u odgovarajućem kantonu, a ne generalno na nivou Federacije. Šta je ratio legis ovakvih odredaba u nametnutim amandmanima i da li za ovu etničku disktriminaciju postoji legitiman cilj i objektivno i razumno opravdanje?”, napisala je Čolo.

Naglasila je kako smatra da je Schmidt na ovaj način omogućio dominaciju HDZ-a u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH u kojem se predlaže rukovodstvo FBiH koje nakon svog izbora imenuje Vladu FBiH.

“U ovom domu se biraju hrvatski delegati u Državni Dom naroda koji je Gornji dom Državnog parlamenta. Nimalo bezazleno ste pogodovali jednoj političkoj partiji da ima ključeve Federacije i države Bosne i Hercegovine. I zato ja Vama kao rođena Bosanka i Hercegovka i Bošnjakinja ne mogu oprostiti”, zaključila je Čolo.

Leave a Reply