“ODNOSI BiH I EU SE DODATNO UČVRŠĆUJU:” Denis Bećirović poručio da je kandidatski status BiH šansa koju ne smijemo propustiti

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović pozdravio je odluku Evropskog vijeća, kojom se Bosni i Hercegovini dodjeljuje kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji, navodeći da je ta odluka ohrabrenje za sve građane i narode naše domovine.

“Ovom odlukom se odnosi Bosne i Hercegovine i EU dodatno učvršćuju. Statusom kandidata napravljen je iskorak u procesu evropskih integracija, iako predstoji još dosta posla do samog otvaranja pregovora o članstvu naše države u EU. Pruženu ruku iz Bruxellesa organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju iskoristiti, kako bi zemlja brzim koracima napredovala prema punopravnom članstvu u EU”, istakao je Bećirović.

Podvlači da status kandidata treba, između ostalog, iskoristiti kao podstrek za usvajanje evropskih standarda i kriterija. Sada je dodatna odgovornost na vlastima da novom i ubrzanom dinamikom naprave ozbiljne rezultate u ispunjavanju ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

“Dalji napredak Bosne i Hercegovine ovisit će o brzini i rezultatima rada vlasti na državnom i nižim nivoima, te zato treba iskoristiti ovu pozitivnu poruku i pokazati konkretnu političku spremnost za usvajanje konkretnih zakonskih rješenja. Bosna i Hercegovina će morati prilagoditi zakonodavstvo, ekonomiju i općenito društvo sa pravnom stečevinom (acquis communautaire) EU, kako bi u konačnici postala punopravna članica EU”, navodi u izjavi Bećirović.

Naglašava da je odluka Evropskog vijeća o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH nesumnjivo dodatni podsticaj za intenziviranje njenog evropskog puta. To je, poručuje, šansa koju ne smijemo propustiti.

Leave a Reply