ODLUKA PREDSJEDNIŠTVA BiH ZA CVIJANOVIĆ (NE)OBAVEZUJUĆA: Dodik i Vučić će odlučiti o učešću BiH na samitu u Tirani..

Poražavajuće je da se zvanična odluka Predsjedništva BiH na ovakav način negira i da odluku o bilo čemu što ima veze sa zvaničnim učešćem BiH donose Dodik ispred jednog entiteta i predsjednik druge države.

Iako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu 30. novembra prihvatilo poziv za učešće na Summitu EU – Zapadni Balkan koji će 6. decembra 2022. godine biti održan u Tirani, u Republici Albaniji i odlučeno da delegaciju Bosne i Hercegovine predvodi predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, situacija se dva dana pred Samit zakomplicirala, piše novinska agencija Patrija.

Nakon tenzija između Kosova i Srbije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvo je rekao da neće ići u Tiranu, a naknadno da će se ipak konsultirati oko učešća Srbije. Danas ga je pozvao i premijer Albanije Edi Rama navodeći da je prisustvo Srbije značajno na Samitu gdje će biti lideri EU. Ranije je to učinio evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi koji je boravio u Beogradu u petak.

Danas se oglasio i predsjednik SNSD-a i RS Milorad Dodik ističući kako će zajedno sa Vučićem iskristalisati i donijeti zajednički stav o tome, da li ići ili ne.

Dodik je naveo da će, ukoliko predsjednik Srbije ne bude išao na ovaj skup, “onda i prisustvo Republike Srpske u Tirani biti upitno”.

“Kod nas u BiH su složene procedure u vezi sa tim. Zna se da Bosna i Hercegovina ima tročlano Predsjedništvo i ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može da predstavlja problem, ali sve ćemo to usaglasiti sa predsjednikom Vučićem”, rekao je Dodik.

On je naglasio da RS i Srbija imaju usaglašene stavove o mnogim pitanjima i da je veoma važno da se preduzimaju zajedničke aktivnosti i mjere.

Poražavajuće je da se zvanična odluka Predsjedništva BiH na ovakav način negira i da odluku o bilo čemu što ima veze sa zvaničnim učešćem BiH donose Dodik ispred jednog entiteta i predsjednik druge države. Cvijanović bi se trebala podsjetiti na tekst izjave koju je položila i obaveze koje je preuzela kao članica Predsjedništva BiH.

Leave a Reply