DAMIR ARNAUT (NE)ZNA KO JE RAZGOVARAO S DODIKOM: “HDZ može, SNSD ne može u koaliciju”…

Pregovarač Naše stranke naveo je da “HDZ nezaobilazan na nivou FBiH”.

Dok SNSD i Milorad Dodik već ispostavljaju liste želja za pozicijama u Vijeću ministara BiH, a Nebojša Radmanović već izabran u rukovodstvo Predstavničkog doma PS BiH glasovima HDZ BiH i osmorke tačnije SDP-a, NIP-a, Predraga Kojovića iz Naše stranke (Sabina Ćudić glasala protiv), NES-a i Za nove generacije, iz Naše stranke još uvijek ne žele priznati da je koalicija na državnom nivou zaživjela, piše novinska agencija Patrija.

Tako je Damir Arnaut, zastupnik u Federalnom parlamentu, na Twitteru pokušao pojasniti da SNSD nije pričao sa osmorkom.

“Mogu potvrditi da s Osmorkom nisu pričali. Možda s nekim ko se lažno predstavlja ispred Osmorke? Tu Naša stranka sigurno nije bila. Znam jer sam ja zvanični pregovarač i za BiH i FBiH. A ja 1. Sa SNSD ne bih pregovarao, a 2. Za sve sa kojim pregovaram imam uslove”, naveo je Arnaut.

Arnaut je u pojašnjenjima dalje pojasnio kako SNSD ima agendu da pokaže da BiH nije moguća.

“Tu agendu finansira i pomaže Rusija. Tako će nastupati iduće 4 godine pogotovo jer im je Pokret za Dodika dao 4. delegata”, napisao je Arnaut.

Iako i dalje tvrdi da osmorka nikada nije ni razgovarala o koaliciji sa SNSD, a kamoli donijela odluku o tome, treba podsjetiti da je predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić zajedno sa Vojinom Mijatovićem imao susret sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu prije sjednice NSRS na kojoj se glasalo za delegate u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH. A upravo je SNSD dobio četiri delegata što je Dodiku poslužilo već za postavljanje uslova i prijetnje.

Arnaut je u komentarima dalje otkrio da je u programu koji je Dragan Čović potpisao sa osmorkom tačnije sa Nikšićem “više njegovih rečenica nego HDZ-ovih” te da je program kreiran u Sarajevu. Nije pojasnio zašto je trojka među kojima i predsjednik Naše stranke Edin Forto išla više puta u Mostar da “utežu tehničke detalje”.

Pregovarač Naše stranke naveo je da “HDZ nezaobilazan na nivou FBiH”.

“Prije izbora smo rekli da koaliciju sa HDZ ne možemo isključiti ako budu nezaobilazni. S HDZ ćemo, tako, i ostati na FBiH. Tu sigurno nema SNSD”, kazao je Arnaut.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto u novembru je kazao da će organi stranke donijeti odluku o koaliranju sa SNSD-om.

Državna zastupnica Sabina Ćudić kazala je da ukoliko se HDZ ne može odreći SNSD-a onda tu neće biti Naša stranka. Za sada se još Ćudić drži tog stava što je pokazala i glasanjem protiv predloženog rukovodstva PD PS BiH bez obzira da li je znala da će imati podršku. No, bit će i drugih glasanja pa će biti jasnije ko je principijelan, ko kalkulant, a ko je potpuno zaobiđen u razgovorima s Dodikom.

Leave a Reply