Krišto i Tegeltija sigurni: Ko će u “vruću” državnu ministarsku fotelju?

Buduća predsjedavajuća Vijeća ministara naredne sedmice predstaviće svoj program u Predsjedništvu BiH koje će Krištu potvrditi za mandatarku. Od ranije je poznato i ime Zorana Tegeltije na poziciji ministra finansija BiH koji će ostati upamćen po najgorem sazivu Vijeću ministara BIH na čijem čelu se još nalazi. MVP, nekoliko imena u opciji, no za sad najizvjesnije je ono Elmedina Konakovića iz Naroda I pravde

Mjesto ministra sigurnosti mjesto rezervisano je za koalicijske partnere, SNSD-a. Nenad Nešić predsjednik DNS-a vjerovatno ne bi prošao provjere nadležnih organa. Zukanu Helezu kojeg javnost pamti po poziciji federalnog ministaraza boračka pitanja ponuđeno je mjesto ministra odbrane BiH.

HDZ još ne otkriva svoja imena, Dragan Čovic ranije je kazao kako će novi kadrovi zasjesti u fotelje ministra pravde I ministra civilnih poslova.

Staša Košarac ostaje na poziciji ministra vanjske trgovine uz ostalo kako bi se zadovoljilo nezadovoljstvo članova SNSD-a koji dolaze iz sarajevsko romanijske regije ciji su kadrovi uglavnom zaobiđeni.

Edin Forto aktuelni premijer KS iz Naše stranke navodno će biti prijedlog Osmorke za ministra prometa i komunikacija , dok bi deveto ministarsko mjesto koje pripada RS trebalo biti riješeno dogovorom SNSD-a I Osmorke.. Kao novi ministar za ljudska prava i izbjeglice spominje se SDP-ovac Vojin Mijatović kojemu bi ovo trebala biti utješna pozicija, obzirom da nije prošao u Dom naroda PSBiH.

Naravno sve navedeno osim Krišto i Tegeltije i dalje se pregovora, jer nisu svi zadovoljni ponuđenim pa tako Sabina Čudić visoka zvaničnica NS koja se također spominjala i kao buduća ministrica vanjskih poslova, kaže kako za ovakav sastav VM ne bi glasala.

S druge strane Milorad Dodik na pitanje koliko se vodi računa o profilima ljudi koje ce biti izabrani kaže ne razmišljaju svi jednako o ekspertima

Pregovori se vode i o zamjeničkim pozicijama, resori su podjeljeni, traže se imena.

Obzirom provjere koje svaki kandidat mora proći nakon toga dobiti i podršku predstavničkog doma, u najboljem slučaju Vijeće ministara BIH moglo biti formirano polovinom narednog mjeseca.

Leave a Reply