JOSIP JURATOVIĆ, ZASTUPNIK U BUNDESTAGU: „Trebalo je objasniti o čemu se radi u Bosni i Hercegovini. Nakon demonstracije protiv Christiana Schmidta u Sarajevu, bilo je dosta spinova…”…

“Ja vidim tu novu šansu za sve aktere u BiH, da konačno Bosna i Hercegovina dobije ono mjesto koje zaslužuju i bude punopravna članica Evropske unije”, kazao je Juratović.

Nakon što je Bosna i Hercegovina dobila status kandidata pred našom zemljom sada je dobivanje datuma početka pregovora. To bi moglo potrajati nekoliko godina, a u međuvremenu trebati raditi i na reformama. O ovoj temi za RTV HB govorio je zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

-Bila je dosta složena situacija, demonstracije protiv Christiana Schmidta i time protiv Međunarodne zajednice u BiH. Trebalo je u Bundestagu objasniti o čemu se radi. Bilo je dosta spinova koji su se širili Evropom o tome što se događalo, protiv toga se trebalo boriti, kazao je Juratović te dodao:

-Na neki način sam i sam ponosam jer nam je uspjelo te spinove odstraniti i prikazati pravu sliku o BiH. Na kraju krajeva, ta prava slika je i pridoijela da Evroposka unija BiH pokloni povjerenje.

Ključno je bilo formirati vlast na razini Bosne i Hercegovini. Do sada je bio problem, pošto nisu bile formirane institucije, te je bilo teško pregovarati s političkim strukturama u BiH. Sada su institucije posložene, može se to nekome sviđati ili ne, ali ja vidim tu novu šansu za sve aktere u BiH, da konačno Bosna i Hercegovina dobije ono mjesto koje zaslužuju i bude punopravna članica Evropske unije, kazao je Juratović.

Leave a Reply