VLLASI KOD PREMIJERA TUZLANSKOG KANTONA: “Građani Bosne i Hercegovine koji BiH doživljavaju svojom jedinom domovinom su na višem civilizacijskom nivou…”

(…) a preživjet će Bosna i ove druge.”

Azem Vllasi, Titov prvi omladinac i zadnji politički zatvorenik u Jugoslaviji danas će u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli biti prvi sudionik serije javnih tribina pod nazivom “Četvrtkom u 18 sati“, koncipiranih kao javni dijalog poznatih ličnosti iz regije sa građanima.

Tim povodom premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić upriliočio je prijem za gosta iz Prištine. Uz izraze dobrodošlice, premijer Halilagić je predstavio Tuzlanski kanton, te koncept rada i aktivnosti koje je Vlada u ovom sazivu realizirala tokom posljednjih 10 mjeseci.

Vllasi je istaknuo da Bosnu i Hercegovinu, ali posebno Tuzlu doživljava “svojom”, jer je u Tuzli prije 49 godina služio obavezni vojni rok.

“Dobro poznajem Bosnu i Hercegovinu i prilike, a percepcija Tuzlanskog kantona je izuzetno pozitivna. Nažalost ovakva Bosna i Hercegovina, u “luđačkoj košulji” je proizvod međunarodne zajednice i Sjedinjenih Američkih Država i kao takve, SAD treba da je štite dok se ne transformira u funkcionalnu državu“, iznio je Vllasi sublimaciju ideje večerašnje tribine, posebno akcentirajući svoj prijateljski odnos prema Bosni i Hercegovini.

“Oni građani Bosne i Hercegovine, koji BiH doživljavaju svojom jedinom domovinom su na višem civilizacijskom nivou, a preživjet će Bosna i ove druge”, zaključio je Vllasi.

Premijer Halilagić je zahvalio Vlasiju na dolasku u Tuzlu i Tuzlanski kanton, te na iskrenom prijateljskom odnosu kojeg gaji i kojeg javno ističe. Također, premijer je pohvalio aktivnosti Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, koji je u prethodnom periodu intenzivirao rad i funkciju, a kao rezultat čega je pokrenut i ovaj serijal javnih tribina.

Tokom današnjeg sastanka izražena je obostrana spremnost, te je ukazano i na neophodnost uspostave snažnije privredne saradnje Tuzlanskog kantona i Kosova.

Današnji susret premijer je iskoristio da Vllasiju uruči simboličan poklon, bakrorez kipa, kandelabera Franje Ledera, koji, prema određenim tumačenjima simbolizira rudara koji nosi kristal soli, saopćeno je iz Press službe TK.

Leave a Reply