OVAKO TO VIDI CVIJANOVIĆ: “Saradnja s NATO nije problem, opredijeljenosti za članstvo nema”

“Ima mnogo prostora za dogovor o pitanjima o kojima imamo saglasnost, ali ima i onih o kojima te saglasnosti nema. Jedno od takvih pitanja je takozvani NATO put, i bez obzira na to što se već na konstitutivnoj sjednici vidjelo da se tu razlikujemo, svi moramo da uvažimo realnost”, rekla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da u Predsjedništvu nema namjeru da gubi vrijeme na stvari o kojima nema saglasnosti, te naglasila da postoje stavovi Republike Srpske i da će njih poštovati.

“Ima mnogo prostora za dogovor o pitanjima o kojima imamo saglasnost, ali ima i onih o kojima te saglasnosti nema. Jedno od takvih pitanja je takozvani NATO put, i bez obzira na to što se već na konstitutivnoj sjednici vidjelo da se tu razlikujemo, svi moramo da uvažimo realnost”, rekla je Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Ona je istakla da su govori na konstitutivnoj sjednici Predsjedištva BiH pokazali kakve su čije politike.

OSTAJE DOSLJEDNA

“Ja ostajem dosljedna svom političkom radu, kao neko ko poštuje Ustav koji nas može držati okupljenim. Apsolutni sam legalista, znam da sam izabrana u Republici Srpskoj, da postoji veza onih koji su na nivou BiH sa nivoom Srpske, da svi moramo i te kako voditi računa o stavovima institucija RS”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da razumije da je Predsjedništvo složena institucija, samim tim što ima tri čovjeka koji treba da predstavljaju interese onih koji su ih izabrali.

“Sve je složeno, ali isto tako, ako želimo da budemo racionalni, onda tu ne bi trebalo da bude problema. Ako sve prebacimo na politički teren, stvari mogu biti drugačije, ali moram reći da mi imamo razlike i unutar jednog entiteta, a ne samo u Sarajevu“, navela je Cvijanovićeva.

Komentarišući izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da će se zalagati za nastavak NATO puta, Cvijanovićeva je istakla da se mora uvažavati realnost, odnosno da se mora imati jednoglasan stav svih.

“Što se Republike Srpske tiče, saradnja sa NATO-om nije problem, ali opredijeljenosti za članstvo nema“, navela je Cvijanovićeva i dodala da vidi da nema te opredijeljenosti ni u okviru NATO-a, jer ni njima nisu potrebni sistemi koji sami sa sobom ne mogu izaći na kraj.

Na pitanje da li će bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović imati rigidniji stav kada je u pitanju Republika Srpska od Šefika Džaferovića, Cvijanovićeva je rekla da je sasvim moguće da će se on tako ponašati, te da će se vidjeti kako će to izgledati u ovom radnom miljeu.

Cvijanovićeva je rekla da postoje pripreme za program rada Predsjedništva BiH i da to treba da bude priča u kojoj će se baviti stvarima o kojima se mogu
usaglasiti, a ne da se gubi vrijeme na teme za koje saglasnost ne postoji.

“Treba nam saradnja kabineta da bi to teklo na prihvatljiv način. Ima stvari važnih za građane, a to su deblokada projekata, da razgovaramo o regionalnim
inicijativama”, navela je ona.

Cvijanovića je rekla da će pokušati da objasni kolegama u Predsjedništvu BiH važnost “Otvorenog Balkana”, ističući da je taj teren idealan da se savladaju neke unutrašnje stvari pa da BiH još bolje funkcioniše kao budući člani EU.

Ona kaže da joj nije zasmetala izjava bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da se sadašnji sastav ovog tijela neće moći dogovoriti ni o jednom pitanju, te dodala da prosto razmišlja zašto je on sada pozvan da to komentariše.

“Šta on smatra da je dogovor? Da se pravimo mrtvi što se neko odmetnuo? Nikad nije uložio nijedan veto jer je smatrao da tamo teče med i mlijeko. Imam namjeru da se dogovaram, ali ne i da dozvolim uzurpaciju nadležnosti, a naročito nemam namjeru da se pravim da ne postojim dok druga dva člana rade nešto na štetu RS“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da poštuje Ustav i ustavne nadležnosti i da želi da vidi šta se može iskoordinisati.

“Za stvari koje su dobre, ako tamo ima volje, ja sam na raspolaganju. Ako je tamo volja da uzurpiraju nadležnosti Srpske i satiru njene interese, onda ću se tome usprotiviti i to ne izmišljenim, već ustavnim mehanizmima“, navela je ona.

Ona je ocijenila da u Narodnoj skupštini Republike Srpske možda i postoji dvotrećinska većina, te dodala da će se to vidjeti kada je riječ o podršci nakon ulaganja veta.

VAŽNA JE TEMA

“U formalnom smislu, kao podrška za izbor vlade je i nema, ali tu i nije potrebna. Za ove stvari o kojima sam govorila će biti potrebna. Ako srpski član Predsjedništva odluči da dođe u Narodnu skupštinu nakon potezanja veta, to ne znači da poslanici tamo treba da se obračunavaju s njim, govore da ga vole ili ne vole”, kaže Cvijanovićeva.

Govoreći o pokretanju pitanja vitalnog interesa, Cvijanovićeva je rekla da namjerava da svaki put kada se tako nešto desi, prije sjednice Narodne skupštine RS, razgovara sa svim poslaničkim klubovima i objasni im zašto je to učinjeno.

“I onda je sva odgovornost na njima. I nije bitno ko je član Predsjedništva, nego je važna tema”, dodala je ona.

Cvijanovićeva je odbacila zamjerke na račun Milorada Dodika da je sjednice Narodne skupštine Republike Srpske sazivao samo da bi se “obračunao sa opozicijom”, te istakla da su to bile važne stvari koje su zahtijevale odgovoran politički odnos.

“To što se opozicija nije htjela baviti temom završilo je tako kako je završilo na izborima. Ta pitanja su pokretana jer je za to postojala potreba”, dodala je Cvijanovićeva.

Leave a Reply