DVIJE FUNKCIJE, DVIJE PLATE: Zastupnici i ministri istovremeno, a i bez obraza

Novi mandati počeli, a stari još traju. Zastupnici i ministri istovremeno. Dvije funkcije, dvije plate, veća moć i kontrola. Preklapanje. Pozicija pogoduje ličnom interesu.

Aktuelni državni ministar prometa i komunikacija Vojin Mitrović odlučio je napustiti ovu funkciju i prihvatiti novu, te će naredne četiri godine provesti u Narodnoj Skupštini RS-a kao zastupnik. No, iako se Mitrović opredijelio za jednu, nije razriješen s druge pozicije. Mandat je stavio na raspolaganje stranci, ali stranka ne žuri. A, ne žuri se ni predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji. Ovaj dvojac, osim stranke, dijeli i dvostruke funkcije, uprkos inicijativi upravo SNSD-a da izabrani funkcioneri neće moći obavljati više funkcija istovremeno. Najavljeno, ali još nije ispunjeno.

Novi mandati počeli, a stari još traju. Zastupnici i ministri istovremeno. Dvije funkcije, dvije plate, veća moć i kontrola. Preklapanje. Pozicija pogoduje ličnom interesu, ali u rječniku demokratskog jezika, to bi bilo u sferi sukoba interesa. No, za sada je sve na volji, želji ili moralu izabranih. Jedni odustaju, drugi šute i čekaju da presijeku institucije. A u redovima SNSD-a prvo inicijativa, a zatim ostavka, barem na papiru.

“Mene je stranka postavila na funkciju ministra komunikacije i prometa, odnosno, gospodin Dodik i ja sam upravo na zahtjev gospodina Dodika zbog dupliranja funkcija i postupio tako. Upravo sam i rekao da sam podnio predsjedniku Dodiku moju ostavku na mjesto ministra”, kaže Mitrović.

Dakle, stranka daje, ali i oduzima. SNSD se ranije opredijelio da prekine praksu dvostrukih funkcija, ali ipak, osim akcije, za sada, samo reakcija – potvrda da stav nisu promijenili.

“SNSD će, u skladu s ranijim opredjeljenjem, kroz organe stranke operacionalizovati stav da izabrani ili imenovani funkcioneri mogu obavljati samo jednu funkciju”, naveo je Dodik na Twitteru.

Mitrović ostavku dostavio na jednu, a zaboravio drugu adresu. Iako mu je prioritet stranka, ostavku bi ipak morao prihvatiti predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. A upravo je i Tegeltija jedan od onih s dvije funkcije. Na čelu Vijeća ministara, a sada i u Zastupničkom domu BiH. Hoće li prije preuzimanja zastupničkog mandata podnijeti ostavku na čelu Vijeća ministara – pitali smo, no odgovor nismo dobili.

“Na to je upozorila i Centralna izborna komisija i onaj ko je izabran on mora poštivati i taj dio zakona. I onemogućiti obavljanje dvije funkcije koje su apsolutno nespojive. Ne možete biti u izvršnoj vlasti, ne možete biti u zakonodavnoj vlasti”, istakao je Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Ukoliko Mitrovićeva ostavka bude prihvaćena, iako se dani broje do kraja mandata, na ovu poziciju će biti imenovan Nedžad Branković, kadar SDA, a time će SNSD imati jednu ruku manje u Vijeću ministara. Eventualnom ostavkom Tegeltije, uloga SNSD-a u Vijeću bi bila minimalna, pa je, barem, matematički, teško da prvobitna inicijativa o zabrani dvostrukih funkcija preraste u nešto više i bude obavezujuća.

“Kao i mnoge ideje i prijedlozi koji su dolazili od Milorada Dodika, mislim da je ovo jedna, prije svega, populistička priča. Neće se usvojiti ova ostavka. Ona će se opravdati time da još nije donesena konačna odluka na nivou NSRS-a ili kako god, a Vojin Mitrović je ovim poslao poruku da je vjerni vojnik SNSD-a”, smatra politički analitičar Velizar Antić.

Opredjeljenje SNSD-a jasno: jedan ne može na više funkcija. No, u praksi dvostruki aršini. Dok je u Vijeću ministara neizvjesno, u Bijeljini uspješno provedena inicijativa. Miroslav Milanović zadržao je poziciju direktora u ustanovi Vode Srpske, a mandat zastupnika u Skupštini Grada vratio. Dakle, tamo gdje odgovara broje se mandati i pozicije, a kad dođe do onih ključnih, čini se, može se i kroz prste progledati.

Leave a Reply