NIMALO DEMOKRATSKO PONAŠANJE: Escobar i OHR vrše pritisak na Ustavni sud!

Pojedini zastupnici iz još uvijek aktuelnog saziva državnog parlamenta također spremaju apelaciju Ustavnom sudu, ali samo s ciljem da “zatrpaju” Ustavni sud sa apelacijama u istom predmetu, kako bi se odlučivanje po apelaciji Željka Komšića prolongiralo.

Kako javnost postaje svjesnija težine apelacije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, a koje je upućena povodom nametanja izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, tako rastu i pritisci na Ustavni sud BiH da se ova apelacija odbaci, piše NAP.

Još prije mjesec dana isti portal je pisao da stranci vrše pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, a došli smo i do saznanja da OHR, ali i drugi faktori međunarodne zajednice u BiH vrše neviđen pritisak na Ustavni sud kako bi onemogućili prihvatanje i odlučivanje o Komšićevoj apelaciji.

Tom prilikom iz Ustavnog suda na upit poručeno je sljedeće:

“Ustavni sud Bosne i Hercegovine će u predmetu apelacije člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića postupati u skladu sa procedurama propisanim Pravilima Ustavnog suda BiH, kao što to čini i u svakom drugom predmetu koji se nalazi pred Ustavnim sudom, rečeno je iz Ustavnog suda BiH za NAP.

Međutim, kako saznaje sarajevski portal, pritisci na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, kada je riječ o Komšićevoj apelaciji ne jenjavaju. Čak nasuprot tome, oni su intenzivirani.

Tako se iz krugova OHR-a, ohrabreni porukom Gabriela Escobara, koji je kazao kako ne vidi zašto bi odluku Ustavni sud proglasio nevalidnom ili neustavnom, nastavljaju pritisci na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, s ciljem da se apelacija ili odbaci ili pronađe rješenje koje bi umanjilo efekte odluke.

Osim toga, kako saznaje NAP, pojedini zastupnici iz još uvijek aktuelnog saziva državnog parlamenta također spremaju apelaciju Ustavnom sudu, ali samo s ciljem da “zatrpaju” Ustavni sud sa apelacijama u istom predmetu, kako bi se odlučivanje po apelaciji Željka Komšića prolongiralo.

Leave a Reply