MIJATOVIĆ POSTAVIO USLOVE OPOZICIJI U RS-u: “Potpišite OVIH 5 REČENICA i glasat ćemo za vašeg kandidata!”

Međunarodni dužnosnici, ja verujem da nemate ništa protiv ovakvih izjava te ne vidim problem da opozicija ovo potpiše i da idemo zajedno graditi bolje sutra za sve građane BiH”, napisao je Mijatović na svom Facebook profilu.

Početkom decembra bit će održana sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će biti izabrano pet delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a sve oči su uprte u Pokret za državu koji je nastao udruživanjem brojnih probosanskih stranaka u RS-u.

Pokret za državu ima pet mandata u NSRS i moć da odlučuje kakav će biti sastav Kluba Srba u Domu naroda PS BiH. Zbog toga je često na meti, kako opozicije u RS-u tako i određenih političkih krugova iz Sarajeva.

Na ove pritiske i ucjene večeras je odgovorio Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a i najistaknutija politička figura iz Pokreta za državu.

“Posljednja tri dana ne postoji međunarodni predstavnik koji nije zvao, ne postoji ‘opozicionar’ koji niije pokušao da nas ubijedi da smo slijepi pored sopstvenih očiju.

Danima medijska hajka kako mi nešto isporučujemo SNSD-u, iako je jasno da upravo opozicija već 5 izbora isporučuje SNSD-u sve.

Ali da budemo pragmatični i da stvari ogolimo do kraja, spremni smo da glasamo za opozicionog kandidata za Dom naroda BiH ukoliko sve stranke ‘opozicije’ potpišu sljedećih 5 rečenica:

1. Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država, i nikada nećemo pokretati pitanje nezavisnosti Republike Srpske.

2. Glavni grad države BiH je Sarajevo i radićemo u interesu naše države, a nikako u interesu susjednih država.

3. Radićemo na članstvu u NATO savezu jer time omogućavamo mir i stabilnost u našoj državi i regionu.

4 U Srebrenici je počinjen genocid što je i potvrđeno presudama Međunarodnog suda u Hagu i radićemo svi zajedno da se više nikada nikome ne dogodi.

5. Osuđujemo agresiju Ruske Federacije na nezavisnu državu Ukrajinu.

Da rezimiram – opozicione stranke potpišu ovih 5 rečenica i imaju naše ruke i SNSD ne može blokirati BiH.

Druga opcija – ne potpišete ovo i idemo u izbor jedan opozicija, jedan Pokret za državu i opet smo spriječili SNSD da blokira.

Međunarodni dužnosnici, ja verujem da nemate ništa protiv ovakvih izjava te ne vidim problem da opozicija ovo potpiše i da idemo zajedno graditi bolje sutra za sve građane BiH”, napisao je Mijatović na svom Facebook profilu.

Leave a Reply