JEDAN POGLED IZ SAD-a: “Nakon 27 godina šutnje, ovo je početak rađanja jedne nove BiH”…

Erol Avdović, novinar u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, pozdravio je govor bh. ambasadora Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti UN-a. Ocijenio je kako je to “početak rađanja jedne nove Bosne i Hercegovine”.

Erol Avdović je naglasio kako Sven Alkalaj u svom govoru nije kritikovao OHR kao instituciju, nego samo visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Vi ste govor Svena Alkalaja u Vijeću sigurnosti UN-a nazvali historijskim. Kazali ste da je najbolji u njegovoj diplomatskoj karijeri. Zašto?

Zbog toga što dugo poznajem Alkalaja. Radio sam s njim šest mjeseci u diplomatskoj misiji u UN-u, on je tada bio ministar vanjskih poslova i mnogo puta sam ga kritikovao. Ovo je doista njegov najbolj govor u karijeri. Važno je što je prekinuta 27-godišnja šutnja koja je počela nakon Daytona i kada je BiH uglavnom prakticirala svoju lojalnost prema onima koji su najzaslužniji za mir u BiH, prije svega SAD. Jučer se taj glas digao sasvim disonantno u odnosu na ono što se tražilo od Alkalaja. On je iskazao lojalnost prema BiH.

Bilo je navoda da je Alkalaj bio pod žestokim pritiskom, da je dobio govor od Komšića?

Nemam takvih informacija. On je doslovice održao govor kakav mu se i dostavio.

Može li ovo naštetiti BiH u odnosima sa međunarodnom zajednicom i Amerikom, da li je ovo antizapadna ofanziva?

To je strah, inercija i nerazumijevanje pojedinih iz Sarajeva. Nemojte da niko govori o Americi sa tako velike udaljenosti, a ne znajući osnovne američke postulate. Ovdje je u njihov politički sistem ugrađeno da imate pravo da se ne slažete sa administracijom. Ne bih rekao da je kontraproduktivno kritikovati. Ovaj govor nije bio upiranje prsta Zapadu. Uostalom to je demokratsko pravo. Sve što je rekao Alkalaj moglo bi se pravno i argumentovano dobraniti.

Kritičari Alkalajevog govora idu tako daleko da zaključuju kako se ovim stalo na stranu Dodika i Rusije koji traže ukidanje OHR-a?

Ruska Federacija je sa znanim vokabularom kritikovala OHR kao, citiram, produženu ruku neokolonijalne zapadne politike. Alkalaj je u ime Bosne i Hercegovine pohvalio ulogu OHR-a i pružio mu ruku u ime BiH za zajednički rad, ali je kritikovao gospodina Schmidta. Rusi Schmidta nisu kritikovali, ali jesu OHR. Alkalaj je, znači, kritikovao Schmidta, a ne OHR.

Šta može biti posljedica ovakvog govora?

Dobijamo to što se podiže jedna stvarna demorkratska platforma, mora se krenuti u tu razmjenu mišljenja. Ja bih rekao da je ovo početak rađanje jedna nove Bosne i Hercegovine, u svakom slučaju BiH u kojoj će se drugačije, u nekom diplomatskom dijalog, raspravljati stvari na bolji način.

Komšić je rekao da SAD žele izbaciti SDA iz vlasti. Ima li uloge Amerike u formiranju vlasti?

Ne znam i ne bih se usudio to komentarisati. Znamo koga su SAD favorizovale i to je razumljivo. Nemam informacija da SAD direktno zagovaraju jednu ili drugu koaliciju.

Optužuju vas da lobirate u ime Komšića?

Prozivaju me da mi je obećano neko ambasadorsko mjesto. Ništa mi nije obećano. Jesam razgovarao sa Komšićem i drugim političarima i bila je opcija da mi se ponudi da predstavljam državu. Imam od čega živjeti i to ne bi bilo uhljebljenje, kako se to prezentuje na društvenim mrežama. Ali bih prihvatio da zaigram u ambasadorskoj reprezentaciji kada je u pitanju Komšić ili Bećirović, a odbio bih kada bi bio neko drugi. Kome ne bi bila čast da predstavlja BiH i sve Bosance i Hercegovce? Podsjetit ću vas da sam kritikovao Komšića i Izetbegovića više puta i to im nije smetalo. Mnoge sam “prozvao” jer je to dio posla.

(N1)

Leave a Reply