Pećanin upozorio: U BiH će doći do sukoba

Bosna i Hercegovina suočava se s izuzetno neizvjesnim vremenima, a Senad Pećanin, advokat i novinar koji je danas prekinuo svoju medijsku šutnju nakon više od pola godine, iznosi zabrinutost u vezi s političkom situacijom u zemlji.

U današnjem intervjuu za Pressing, Pećanin je oštro kritizirao političke odnose u BiH, kao i nedovoljnu pažnju koju Zapad posvećuje sigurnosnim izazovima u regiji. Posebno je istaknuo nedostatak reakcije na naoružavanje Srbije i politiku Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, koja se zalaže za otcjepljenje.

Pećanin je izrazio strah od moguće etničke podjele BiH, upozoravajući da bi Dodikove prijetnje o otcjepljenju mogle dovesti do sukoba i gubitka ljudskih života. On je naglasio da je važno da građani i međunarodna zajednica shvate ozbiljnost situacije i poduzmu odgovarajuće korake kako bi se izbjegao sukob i očuvala stabilnost u regiji.

Kritizirajući nedavnu konferenciju u Berlinu, Pećanin je istaknuo nedostatak ozbiljnosti u tretiranju krize u BiH. Naglasio je da je potrebno ozbiljno shvatiti situaciju i poduzeti odlučne korake kako bi se spriječio potencijalni raspad zemlje.

Pećanin je također upozorio na moguću ulogu Srbije u podržavanju podjele BiH, ističući da bi ovo moglo dovesti do dodatnih napetosti i destabilizacije regije.

U svjetlu ovih zabrinjavajućih izjava, jasno je da je potrebno ozbiljno razmotriti situaciju u BiH i poduzeti hitne korake kako bi se osigurala stabilnost i mir u regiji.