“DRVO KOJE LIJEČI 40 BOLESTI”: Čudo od biljke smatraju korovom, ali svaki njen dio je ljekovit

Nim, poznat i kao “čudo od biljke,” ima svestrane zdravstvene prednosti, uključujući antibakterijska, antivirusna i protuupalna svojstva.

Nim (neem, lat. Azadirachta indica) je stablo iz porodice Meliaceae koje potječe iz Indije, a rasprostranjen je u dijelovima Afrike, Australije te Srednje i Južne Amerike gdje se često smatra korovom.

Latinski naziv stabla Azadirachta indica dolazi od perzijskog naziva Azad Dirakht što se prevodi kao “drvo koje liječi 40 bolesti”, u Indiji ga smatraju svetim i nazivaju ga „stablo koje ima toliko kvaliteta kao i sam bog“. Svaki dio ovog stabla ima ljekovitu vrijednost – od cvjetova, voća i sjemena do grančica, soka i korijena, u Indiji ga koriste preko 2000 godina, a u drugim dijelovima svijeta nim dobiva na važnosti tek posljednjih nekoliko desetljeća. Američka nacionalna akademija znanosti proglasila ga je drvom za „rješenje globalnih problema“, a UN ga je proglasio „stablom 21. stoljeća“, prenosi Green.hr.

Ovaj drvenasti, gorkog okusa začin, često korišten u obliku praha, ulja ili tinktura, posjeduje impresivan niz svojstava koji čine čuda za zdravlje.

Kontrola štetočina u poljoprivredi: Ulje iz sjemenki nima često se koristi kao prirodni insekticid. Razblaženo s vodom ili uljima poput kokosovog, može se primijeniti na usjeve kako bi se odbili štetočine poput lisnih uši, moljaca i grinje.

Prevencija i liječenje kožnih problema: Nim ima antibakterijska, antivirusna i protuupalna svojstva koja ga čine korisnim u njezi kože. Sapuni, kreme ili ulja s nimom često se primjenjuju za liječenje akni, ekcema, psorijaze i drugih kožnih problema.

Dentalna higijena: Nim grickalice, ulje ili pasta često se koriste u oralnoj njezi. Njegova antibakterijska svojstva mogu pomoći u smanjenju bakterija u ustima, smanjenju lošeg zadaha i očuvanju zdravlja desni.

Potpora imunološkom sustavu: Nim ima svojstva koja podržavaju imunološki sustav. Dodaci prehrani s ekstraktima mogu se koristiti za jačanje tijela i povećanje otpornosti na bolesti.

Kontrola parazita u kućnim ljubimcima: Nim ulje može se primijeniti na kućne ljubimce radi sprječavanja buha, krpelja i drugih parazita. Dodatno, šamponi s nimom mogu pomoći u održavanju zdrave dlake i kože kod životinja.

Podrška probavi: Nim može pružiti olakšanje probavnim problemima. Ekstrakti iz lišća pomažu u poticanju probave, smanjenju nadutosti i olakšavanju crijevnih problema poput zatvora.

Upravljanje šećerom u krvi: Istraživanja sugeriraju da nim može imati povoljan učinak na razinu šećera u krvi. Konzumacija dodataka prehrani ili čaja od nima može pomoći u regulaciji razine glukoze u krvi, što je korisno za osobe s dijabetesom ili rizikom od razvoja dijabetesa.