(VIDEO) TV ekipa na mjestu tragedije u Binježevu: “Porodica se žalila da plin negdje curi, niko nije poduzeo ništa…”

Admir Mujanović, samostalni vijećnik u Općini Hadžići obišao je poprište sinoćnje eksplozije u sarajevskom naselju Binježevo. On je u razgovoru za N1 kazao kako još od 2019. godine je u Općinskom vijeću ukazivao na problem u ovom naselju.

“Ne mogu tvrditi da je uzrok sa glavne plinske instalacije. To će se utvrditi nakon glavne istrage. Tada ćemo znati tačno šta je uzrok. Ono što mogu kazati je da se od 2019. godine ukazuje na ove probleme. U februaru 2022. godine sam pozvao i medije da se snimi šta se dešava. Ovdje je urađena zajedno fekalna kanalizacija i plinske instalacije, onda su izvođeni neki novi radovi, potporni zidovi i asfaltiranje”, kazao je Mujanović.

Potom je dodao:

“Sarajevogas je odradio svoj dio posla, no kasnije je sigurno došlo do oštećenja tih cijevi. Nije tada stavljen adekvatan materijal. Onda su kasnije izvođači radova natrpali neki materijal koji nije adekvatan da se zaštite te cijevi. I pretpostavka je da je prilikom izvođenja radova došlo do pritiska na cijevi i da je taj materijal oštetio te cijevi i onda se pojavio taj problem. Na kraju imamo više intervencija Sarajevogasa. Više puta su to sanirali. Građani su žalili da im plin ulazi u kuće. Dobio sam informaciju da se i ova porodica žalila da plin curi negdje i to se dešavalo sedam dana ranije. Niko nije poduzeo ništa. Potrebno je da se izvrši sanacija”, kazao je Mujanović.

Podsjetimo, sinoć je oko 23:20 sati u Binježevu je došlo je do eksplozije prilikom čega je jedna osoba nastradala. Život je izgubio mladić rođen 1996. godine.

U eksploziji su povrijeđene i dvije osobe, jedna je zadobila teške tjelesne povrede opasne po život (muškarac 1967. godište), dok su drugoj konstantovane lakše tjelesne povrede (žena 1966. godište).

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Leave a Reply