NENAD STEVANDIĆ U NOVOJ MISIJI RUŠENJA BOSNE I HERCEGOVINE: Predsjednika NSRS-a Dodik poslao u Beograd da…

NENAD STEVANDIĆ U NOVOJ MISIJI RUŠENJA BOSNE I HERCEGOVINE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić razgovarao je danas u Beogradi sa advokatima Srđanom Aleksićem i Anđelom Fjore Tartaljom o “odbrani prava Republike Srpske i odbrani predsjednika RS Milorada Dodika od ‘unitarističkog suda’ u Sarajevu”, prenosi Srpskainfo.

Stevandić je napisao na društvenoj mreži X da je na sastanku bilo riječi i o nadoknadi štete za ugrožavanje života i zdravlja stanovnika RS-a zbog NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom.

 

On je naveo da je poznati advokat iz Rima Anđelo Fjore Tartalja prijatelj srpskog naroda.

Tartalja je pred italijanskim sudovima dobio više od 300 presuda protiv Ministarstva odbrane Italije, a u korist italijanskih vojnika oboljelih ili preminulih od raka nakon što su u misijama na Kosovu i Metohiji, BiH, Iraku, Siriji i Avganistanu bili neposredno izloženi osiromašenom uranijumu.

On pomaže pravnom timu Aleksić, koji je podnio 2022. godine Višem sudu u Beogradu pet tužbi u kojima se zahtijeva nadoknada štete od NATO-a kojeg su tužili građani oboljeli od kancera nakon što su neposredno bili izloženi dejstvu osiromašenog uranijuma.

Stevandić je u oktobru prošle godine razgovarao sa Tartaljom o mogućnosti pokretanja postupaka pred evropskim sudovima protiv Christiana Schmidta zbog “lažnog predstavljanja, sprovođenja torture i sultanskog vladanja u BiH van evropskih, civilizacijskih i ljudskih standarda”, te postupaka za nadoknadu štete zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tartalja je nakon sastanka rekao da su vodili veoma plodne razgovore o zaštiti srpskog naroda u Republici Srpskoj.

– Želimo da zaštitimo srpski narod u Republici Srpskoj. Želimo da zaštitimo demokratiju u jednoj zemlji koja je suverena. Zato ćemo učiniti sve da sarađujemo, da idemo dalje i da ostvarujemo sve ono što se zove civilizacija i humanost u jednoj zemlji – naglasio je tada Tartalja.