Lagumdžija: Bošnjaci ne smiju upasti u zamku kao Srbi, sukob sa Zapadom bi bio poguban

Zlatko Lagumdžija, aktuelni ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama i nekadašnji šef bh. diplomatije, kazao je u Pressingu kako je antizapadni narativ, nekih bošnjačkih političara, poguban za Bošnjake. Dodao je da “Bošnjaci imaju razloga da budu frustrirani jer sa Zapada dolaze i potezi koji su islamofobni, ali to nije razlog za frontalni napad na Zapad”. Lagumdžija je u razgovoru za N1 poručio da bošnjački narod ne smije upasti u zamku kao Srbi što su devedesetih povjerovali u riječi Slobodana Miloševića da ih mrzi cijeli svijet jer je “ta politika završila na smetljištu historije i u Haagu”.

Govorite stalno o diplomatskoj ofanzivi na Zapadu. Dodik nije jedini kojem se to ne sviđa. Izetbegović govori da islamske zemlje trebaju pojačati prisustvo u BiH, a optužuje i Zapad?

Jako je opasno kreirati antizapadni narativ koji dolazi ne samo iz bošnjačkih krugova. Jako je važno da imamo jasnu politiku – da za opstojnost BiH i naroda, među kojima i Bošnjaka kao najzapadnijeg muslimanskog naroda, ne postoji alternativa NATO-u i EU putu. To ne znači da ne trebamo imati dobre odnose sa islamskim zemljam. Konaković je u New Yorku imao sastanke sa diplomatama iz Kuvajta, Saudijske Arabije, Emirata, Turske itd. Ali nije se samo sastajao s njima. I na tim sastancima sa diplomatama iz islamskih zemlja nije pozivano da nas brane od Zapada.

I ja sam, dok sam bio šef bh. diplomatije, imao mnogo sastanaka sa diplomatima iz islamskog svijeta i stalno sam govorio da su Bošnjaci evropski, muslimanski narod i da oni mogu biti primjer kako muslimani žive u demokratiji. U svim tim razgovorima govorili su da je njihov interes da mi budemo upravo to – most između Istoka i Zapada. Svako sukobljavanje sa Zapadom je pogubno za Bošnjake, ali i za interese umeta. Kreira se narativ, i nije Izetbegović jedini koji to radi, jedan antizapadni narativ koji je opasan za nas. Ovo što vam govorim, isto tako govorim i reisu Kavazović, a i on isto govori meni. Ovo je interes Bošnjaka.

Ne znam zašto Izetbegović to sad govori, ali Bošnjaci imaju razloga da budu frustrirani jer sa Zapada dolaze i potezi koji su islamofobni, ali to nije razlog za frontalni napad na Zapad. Evropa je jedna zajednica u kojoj postoji crna internacionala, ali i svjetla – ona demokratska kojoj težimo. U EU dominira svjetlija internacionala, a nas plaše sa crnom ko da je ona dominantna. “Samo što nas nisu pokrstili kao muslimane” – govore, a nije to tako. Mi imamo toliko prijatelja u svjetloj internacionali i s njima trebamo praviti evropsku budućnost.

Da li je današnji govor Komšića u UN-u antizapadni?

To je govor koji je Komšić iznio u ličnom kapacitetu i on ima pravo na to.

Orban kaže da je za Evropu problem dva miliona muslimana iz BiH?

Pazite paradoksa, ako nas nije strah da živimo u jednom moru od 500 miliona koji nisu kao mi i da nas “majoriziraju”, zašto bi njih trebao biti strah od dva miliona muslimana? Bošnjaci su se vjekovima zalagali za vrijednosti koje su evropske. Čelnicima “crne Evrope” to ne odgovara, ali nemojte da mi kao Bošnjaci upadnemo u njihove zamke. Nemojte da kao Srbi upadnemo u zamku iz devedesetih kada im je Slobodan Milošević govorio kako ih “mrzi ceo svet”. Ta politika je završila na smetljištu historije i u Haagu. Sada treba neko 2020. i 2030. da nam govori da cijeli svijet mrzi Bošnjake, gdje ćemo onda završiti? Tamo gdje niko ne želi. I zato je jako važno da reis Kavazović, Bećirović, Konaković, Nikšić pa i Izetbegović kažu da smo mi evropski muslimani, te da je naša budućnsot u EU i NATO-u i da nemamo druge domovine osim Bosne i Hercegovine.

Čemu to onda plašenje Zapadom?

Iz dva razloga. Jedni jadnici to rade jer ne znaju šta time postižu, a drugi jer se bore za vlast. Hoće da istraumiziraju ljude kako bi dobili više glasova. I jedni i drugi su pogubni za Bošnjake.

Trump obećava da će, ako ponovo postane predsjednik SAD-a, okončati rat u Ukrajini?

Evidentno je da nije moguće ozbiljnije uplitanje Amerike u okončavanje rata u Ukrajini jer su izbori ove godine. SAD će i dalje pomagati Ukrajinu, kao što će to činiti NATO i EU. S druge strane ne vjerujem da je moguć neki ozbiljniji pomak u pregovaranju, osim ako se dese neke dramatične promjene na bojnom polju. Iskreno mislim da vojno poraziti nuklearnu velesilu graniči sa malom vjerovatnoćom.

Zelenski danas upozorava da ako se dopusti podjela Ukrajine onda više niti jedna zemlja neće biti sigurna?

Slažem se sa tim. Ukrajina se danas bori i za našu budućnost. Da je Putin uspio u svojim namjerama belaj bi se prenio i na Zapadni Balkan. Jedan od razloga zašto sam ja ovdje je i da spriječim to. Vrlo intenzivno se razgovara sa predstavnicima NATO-a, da ne dođe do prelijevanja iz Ukrajine na Balkan.

Leave a Reply