UZBUNA U DODIKOVIM REDOVIMA: „Osmorka nastavila tamo gdje je stala SDA…“

Smatra i da su posljednji javni nastupi pomenutog trojca najvjerovatnije inicirani od dijela međunarodne zajednice, koja ima svoje određene geopolitičke interese na ovim prostorima.

-Stranke iz FBiH koje čine takozvanu “Osmorku”, iako se predstavljaju kao građanske i liberalne, to ideološki sigurno nisu i njihova politika se neće mnogo razlikovati od one koju je do sada vodila SDA, a što se prije svega odnosi na spoljnu politiku, odnos prema Republici Srpskoj, ali i kada su u pitanju sporne evroatlantske integracije, kazao je za “Glas Srpske” politolog Filip Matić, komentarišući posljednje političke istupe člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, ministra odbrane BiH Zukana Heleza i ministra vanjskih poslova BiH Elmedina Konakovića.

-Iako se prilikom formiranja nove vlasti na novu BiH nakon oktobarskih izbora SNSD sa strankama iz FBiH koje čine Osmorku dogovorio da bude poštovan Ustav i zakoni zemlje, te da sporna pitanja u vezi sa kojima ne postoji koncenzus budu ostavljena po strani do daljeg, te da jedino Predsjedništvo BiH može biti nadležno za spoljnu i odbrambenu politiku, pomenuti trojac je nakon sjedanja u fotelju samo nastavio tamo gdje je stala SDA i bivša ministarka Bisera Turković. SNSD je ulazeći u koaliciju s drugim bošnjačkim partijama vjerovao da će se nešto na bolje promijeniti. Da će ekstremnu politiku SDA zamijeniti nešto umjerenija i realnija.

Nažalost vidimo da to tako neće biti. Iz svega do sada viđenog Osmorka će samo nastaviti tamo gdje je stala SDA i Bisera Turković. I to nije SDA politika, već bošnjačka, ekstremna. Sve te stranke iz FBiH, bez obzira na to da li se one izjašnjavaju kao nacionalne, građanske ili liberalne, imaju jedan cilj, stvaranje unitarne BiH bez Republike Srpske i uvlačenje BiH u NATO, kazao Matić, inače blizak Dodikovom SNSD-u.

Smatra i da su posljednji javni nastupi pomenutog trojca najvjerovatnije inicirani od dijela međunarodne zajednice, koja ima svoje određene geopolitičke interese na ovim prostorima.

– Da bi ih ostvarili oni narode u BiH okreću jedne prema drugima, ali u negativnom smislu. Zato se opet i otvara pitanje ulaska BiH u NATO. Ta cigla spoticanja svjesno je bačena i na ove naše prostore. I to je samo jedna od mnogobrojnih cigli koje ubacuju kada se u BiH želi izazvati politički haos. Mislim da na pitanju ulaska BiH u NATO nikada neće biti postignut konsenzus, jer ne vidim načina da Srbi ni u narednih 500 godina promijene svoj stav prema ovoj vojnoj organizaciji. Razlozi su poznati svima, kazao je Matić.

Zanimljivo je da Matić ne spominje lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je također govorio o nezaustavljivom putu BiH u NATO.

Leave a Reply