Osman Mehmedagić stavljen na crnu listu SAD-a

Bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osman Mehmedagić danas je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

Ova informacija objavljena je na službenoj stranici Ministarstva finansija SAD-a.

Mehmedagić se dovodi u vezu sa vrhom Stranke demokratske akcije (SAD), a više puta je hapšen jer je povezan sa nezakonitim radnjama i falsifikovanjem diplome.

Osim Mehmedagića poznatijeg kao Osmica, na ovoj listi danas su se našli i Edin Gačanin, vođa superkartela i Dragan Stanković, direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

“Tri osobe koje su danas imenovane predstavljaju prijetnju regionalnoj stabilnosti, institucionalnom povjerenju i aspiracijama onih koji traže demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu”, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian E. Nelson.
“Sjedinjene Države će nastaviti da ciljaju one koji održavaju korupciju i potkopavaju poslijeratne sporazume i institucije uspostavljene kao dio teško stečenog Daytonskog mirovnog sporazuma”, dodao je on.

Navedeno je dalje da je u svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

“Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telecom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je također dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz entiteta Republika Srpska (RS)”, dodali su.

Leave a Reply