FRANCUSKA U PLAMENU: Snimak sa demonstracija obišao je svijet, pogledajte kako desetine hiljada Francuza ponosno pjeva Marseljezu…

Francuska je u plamenu. Žestoki sukobi prosvjednika i policije potaknuti mirovinskom reformom predsjednika Macrona ne prestaju već gotovo 14 dana. Sindikati tvrde da je na ulicama francuskih gradova dva miliona ljudi. Prosvjednici se u sukobima koriste zapaljivim koktelima, policija suzavcem.

Uništiti, ozlijediti i ubiti namjera je radikalnih demonstranata sigurni su u francuskoj vladi pa su na deseti nacionalni protest od Nove Godine protiv nepopularnih mirovinskih reformi rasporedili 13.000 policajaca, od kojih je gotovo polovica koncentrirana u glavnom gradu Parizu.

Francuska gori, u stalnom bijesu protiv reformi prosvjednici su preplavili ulice mnogih gradova. S policijom se sukobljavaju u Parizu, na snage sigurnosti bacani su Molotovljevi kokteli, zapaljeni željeznički pragovi, ograde i kante za smeće. Uzvraćeno je suzavcem. Na Place de la Nation gomila prosvjednika rastjeruje se vodenim topom. Sukoba je bilo i u gradovima na zapadu, Rouenu i Nantesu, gdje su paljena vozila.

Zaustavljen je promet u mnogim gradovima, stali su i vlakovi, željezničari su marširali tračnicama jedne od najvećih željezničkih postaja države, pariškom Gare de Lyonu, paljeno je smeće.

No, jedan snimak s demonstracija obišao je svijet.

Pogledjte kako desetine hiljada Francuza ponosno pjeva Marseljezu.

Leave a Reply