“SB” NA PRES-KONFERENCIJI MINISTRA KONAKOVIĆA: “Na narednoj sjednici razrješavamo direktora OSA-e. Schmidt mora…!” (FOTO)…

Na pitanje je da li će doći do rekonstrukcije Vijeća ministara zbog nemogućnosti da Osmorka u trenutnim okolnostima formira Vladu FBiH, Konaković je rekao da se to neće desiti.

Ministar vanjskih poslova i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković danas je nakon prve sjednice Vijeća ministara kazao da će već na narednoj sjednici biti razrješen dosadašnji direktor OSA-e, te je pozvao visokog predstavnika da odblokira formiranje Vlade FBiH.

“Kada je riječ o OSA-i to nikakva više nije tajna, tu je zapravo pitanje procedure potpuno jasno, najbrže će se desiti jer zakon nalaže i očekujem da ćemo na narednoj sjednici razriješiti direktora Osmana Mehmedagića i imenovati novog direktora i njegovog zamjenika”, rekao je Konaković.

Govoreći o dodatnim provjerama ministara kazao je da će ona biti izvršena.

“Zakon o Vijeću ministara je jasan, zna se kako smo mi imenovani i u daljnim procedurama neki od mojih kolega imaju specifičan posao koji zahtjeva pristup tajnim informacijama. To se vjerovatno odnosi i na kolegu Nešića i na kolegu Heleza. Oni će u skladu sa zakonima biti provjereni. Ne može se desiti da neka provjera koju treba napraviti u Vijeću ministara ne bude izvršena. To je nemoguće”, kazao je Konaković.

Na pitanje je da li će doći do rekonstrukcije Vijeća ministara zbog nemogućnosti da Osmorka u trenutnim okolnostima formira Vladu FBiH, Konaković je rekao da se to neće desiti.

“Od 2018. godine od kada smo formirali Vladu Kantona Sarajevo slušam priče ‘neće oni dugo, oni će se raspasti, mi ćemo to završiti’, onako kako oni to završavaju. Imate epilog te sarajevske priče danas da ti koji su to najavljivali, prepolovili smo ih i nikad se više neće vratiti na te pozicije. Od kad smo ovdje krenuli slušamo istu priču koja se kreira u tom stranačkom, političkom centru i obavještajno-sigurnosnom centru kroz institucije kako se ova priča raspada, kako ne može, kako se nikad neće formirati državna i federalna vlada”, kazao je Konaković te dodao da su formirali državnu vlast i imenovali rukovodstva parlamenata na različitim nivoima puno brže nego što su očekivali.

“Bit će formirana federalna Vlada”, naglasio je. Ponovio je da većinu u Vladi Federacije imaju ministri iz HDZ-a, SBB-a i NIP-a i da u Vladi neće biti implementacije politika koja je zemlju dovela, kako je istakao, na rub ponora.

“Ako budu blokirali i ako budu željeli zaustaviti život u Federaciji BiH, mi imamo model kojim ćemo obesmisliti tu blokadu. Ne smije se desiti blokada, visoki predstavnik mora reagovati, sam nas je doveo u tu situaciju. Ubijeđen sam da će tako biti. A ono vrijeme koliko bude trajala blokada, pokazat ćemo besmisao te blokade”, tvrdi Konaković.

U nastavku je rekao da će već početkom naredne sedmice otići u Brisel i razgovarati sa visokim zvaničnicima Evropske unije, a da iz tehničkih razloga prva posjeta neće biti u zemlje regiona.

Leave a Reply