PRVI PUT ZAJEDNO: Članovi Predsjedništva u Washingtonu, Puljić otkrio detalje razgovora…

Ovom prilikom je bilo riječi i o pitanjima energetske sigurnosti u kontekstu izraženih globalnih izazova na ovom planu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine upoznali su, tokom posjete Washingtonu zamjenika savjetnika za nacionalnu sigurnost Jona Finera i pomoćnicu predsjednika i višu direktoricu za Evropu Vijeća za nacionalnu sigurnost Amandu Slout s političkom i sigurnosnom situacijom u BiH.

Na sastancima je razgovarano i o procesu konstituiranja vlasti u BiH nakon oktobarskih općih izbora, a istovremeno su i izrazili zahvalnost na dosadašnjoj podršci Sjedinjenih Američkih Država (SDA) Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka je razgovarano i o globalnim i regionalnim sigurnosnim izazovima, prilikom čega su članovi Predsjedništva BiH izrazili posvećenost očuvanju mira i stabilnosti, kao i ubrzanom ekonomskom razvoju.

Ovom prilikom je bilo riječi i o pitanjima energetske sigurnosti u kontekstu izraženih globalnih izazova na ovom planu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Iz Washingtona se javio i dugogodišnji dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

-Vijeće za Nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući potvrdilo predanost SAD-a suverenitetu, teritorijalnom integritetu i multietničkom karakteru BiH. Istaknuto je da će SAD nastaviti pozivati na odgovornost destabilizatore koji podrivaju državu i Daytonski mirovni sporazum.

Nakon razgovora s 3 člana BiH Predsjedništva američki senatori dali punu potporu demokratskim procesima u BiH, približavanju EU, teritorijalnom integritetu i suverenitetu te su pozvali stranačke lidere na suradnju.

Prvi put u povijesti BiH troje članova Predsjedništva je zajedno otišlo u Bijelu kući na razgovor s Vijećem za Nacionalnu sigurnost. Prije toga su bili zajedno u Senatu. U srijedu su u State Departmentu i u Pentagonu. U četvrtak su na Molitvenom doručku, poručio je Puljić.

(SB)

Leave a Reply