NEVJEROVATNO: Evo kako je Milorad Dodik čestitao Dan diplomata Ruske Federacije…

“Pri tom, nikada nijedan ruski diplomata u BiH nije preuzeo na sebe ulogu sudije ili mentora”, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Dan diplomata Ruske Federacije – 10. februar, dan kada je 1802. godine osnovano rusko Ministarstvo inostranih poslova, naglasivši da ruska diplomatija može da bude ponosna na svoju drevnu istoriju čiji se počeci bilježe još početkom devetog vijeka kada je upućena diplomatska misija u Konstantinopolj 838. godine.

“Diplomatska služba je izuzetno značajna i zahtjevna i s toga traži odgovorne i stručne diplomate koji nikada ne smiju da zaborave odgovornost koju imaju pred svojom državom, narodom, tradicijom i svojim interesima. Moraju da budu hrabri, odgovorni i dostojni zvanja diplomate”, naveo je Dodik.

Dodik je naglasio da obilježavanje Dana diplomata doprinosi očuvanju najboljih tradicija Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije, širenju znanja o profesiji i jačanje poštovanja prema diplomatskom radu.

On je ocijenio da ruske diplomate ispunjavaju osnovna načela diplomatije i nastavljaju tradiciju svojih prethodnika, radeći na dobrobit svoje, ali i zemalja širom svijeta, vodeći mirotvornu politiku s ciljem stabilne budućnosti čovječanstva i poštujući osnovne principe međunarodnog prava i uloge UN, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike Srpske.

“Ruska Federacija je bila i ostala sve vrijeme privržena Dejtonskom mirovnom sporazumu, očuvanju mira u BiH i poštovanju osnovnih principa na kojima ona počiva, a to je ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Pri tom, nikada nijedan ruski diplomata u BiH nije preuzeo na sebe ulogu sudije ili mentora”, naveo je Dodik.

Takođe, naglasio je Dodik, Rusija je veoma aktivna u Savjetu bezbjednosti UN u vezi sa svim pitanjima koja se tiču BiH i poštivanja slova Dejtonskog sporazuma, entiteta i konstitutivnih naroda.

“Rusija, njeno rukovodstvo i diplomate uvijek su radili na poboljšanju i produbljivanju spektra bilateralne saradnje, kako političke, tako i ekonomske, obrazovne, kulturne, sportske, humanitarne…”, rekao je Dodik.

Dodik je kazao da je 10. februar i dan koji ne može biti obilježen u Republici Srpskoj a da se srpski narod ne sjeti velikog čovjeka i diplomate Vitalija Čurkina koji je u svojoj bogatoj i uspješnoj diplomatskoj misiji bio prepoznatljiv po tome što se uvijek držao međunarodnog prava, istine i pravde, radeći na učvršćivanju mira, međunarodne saradnje i razvoja političkih i prijateljskih odnosa.

Dodik je poručio da Republika Srpska i srpski narod duguju vječnu zahvalnost ruskom ambasadoru Čurkinu koji je na najznačajnijem mjestu na svijetu, Vijeću sigurnosti UN-a, rekao i odbranio istinu, pravdu i slobodu.

“Stavljanjem veta na usvajanje sramne britanske rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti kojom su htjeli Republiku Srpsku i srpski narod žigosati da su genocidni, Čurkin je učinio istorijsko djelo, jer je spriječio njeno usvajanje, a samim tim i posljedice i breme koje bi srpski narod nepravedno snosio i nosio. To je ono što tom čovjeku daje dodatnu veličinu. Veliki svjetski diplomata pokazao je tada svoje pravdoljublje, nesalomivost i hrabrost”, kazao je Dodik.

Leave a Reply