BORENOVIĆ OSTAO BEZ ODGOVORA: Vlada RS krije ko su kupci obveznica i ko je na njihovoj prodaji zgrnuo milione…

Ministarstvo odgovara da ne zna ko su kupci obveznica RS, imajući u vidu činjenicu da se obveznice svakodnevno prodaju i kupuju na sekundarnom tržištu, što znači da dolazi do promjene njihovih vlasnika.

Ministarstva finansija RS-a žustro je reagiralo na jučerašnje saopćenje predsjednika PDP, Branislava Borenovića koji je ustrvrdio da je vlast RS u srprezi sa međunarodnim kreditorima, te se zapitao zašto se kriju kupci obveznica RS i ko je naplatio milionsku proviziju za te transakcije.

Borenović je napisao kako se sprega vlasti i međunarodnih kreditora ogleda u principu da im se omogućava veliko zaduživanje i nenamjensko trošenje budžetskog novca, bez jasnih kontrolnih mehanizama i adekvatnih mjera za zaštitu životnog standarda građana i posrnule privrede.

Borenović je istakao da se, umjesto da se od skoro milijardu i po KM više prikupljenih sredstava od PDV u prošloj godini, bar dio prikupljenog novca sistemskim mjerama vrati narodu i privredi, kroz šestomječno ukidanje akciza na gorivo i smanjenje stope PDV na osnovne životne namirnice, ovdje očigledno priprema prostor za novo zaduživanje i ostavlja prostor vladajućim elitama da nastavak brutalnog trošenja javnih narodnih para.

“Očigledno je da se ide u nova, nenamjenska, zaduženja koja će narod i privreda otplaćivati, odnosno da smo u kontinuitetu politike zaduživanja i nenormalnog trošenja, dok ljudi odlaze umorni od lažnih obećanja, nepravde, nepotizma i bahatosti režima”, kaže Borenović, saopšteno je iz PDP.

Postavlja pitanje i šta je sa kupcima obveznica Republike Srpske na Londonskoj i Bečkoj berzi, zar ne bi trebali znati ko je naplatio milionske provizije za ove transakcije?

“Ćutanje po ovim pitanjima za nas nije opcija, kao što smatramo da politike aktuelne vlasti, zaduži i iseli, trajno nisu dobre za društvo u kojem živimo, i zato se nastavljamo boriti za stvarne i konkretne mjere koje su od interesa za narod koji zaslužuje više posla, pravde i dostojanstva u svojoj zemlji”, poručio je Borenović.

Ministarstva finansija RS-a žustro je odgovorili na Borenovićeve “neutemeljene stavove”. Ministarstvo odgovara da ne zna ko su kupci obveznica RS, imajući u vidu činjenicu da se obveznice svakodnevno prodaju i kupuju na sekundarnom tržištu, što znači da dolazi do promjene njihovih vlasnika.

“Podsjećamo gospodina Borenovića da podatke o vlasnicima ne vodi Ministarstvo finansija, već banka koja vrši poslove platnog agenta, depozitara i registrara. Javnost je ranije u više informisana da su emisiju obveznica emitovanih na Londonskoj berzi, u ime Republike Srpske, vršile renomirane svjetske finansijske i advokatske kuće. Za svoje usluge su ‘savjetnici’ kako ih naziva gospodin Borenović, dobili naknadu u iznosu nižem od jedan odsto ukupne vrijednosti emisije. Podsjećamo javnost da su svi ugovori sa finansijskim i pravnim savjetnicima u vezi sa ovom emisijom bili predmet revizije koju je vršila Glavna služba za reviziju javnog sektora RS”, saopšteno je.

Za tvrdnje predsjednika PDP o sprezi vlasti sa međunarodnim kreditorima i MMF nazivaju neosnovanom i zlonamjernom, s obzirom na činjenicu da Republika Srpske trenutno nema aranžman sa MMF.

“Do zastoja je došlo krajem 2020. jer Republika Srpska nije prihvatila politička uslovljavanja, a opredijeljena je da i u budućim aranžmanima štiti svoje interese. Zabrinjavajuće je što gospodin Borenović ne zna da su vlasti Srpske samo u prošloj godini izdvojile 650 miliona KM za povećanje plata, penzija, boračkih dodataka, jednokratne pomoći, naknada višečlanim porodicama, te podrške poljoprivredi i subvencija privredi.

Podsjećamo da je ovih izdvajanja bilo mnogo više, ukoliko se imaju u vidu projekti od kojih imaju koristi svi građani Republike, kao što su izgradnja bolnica, škola, puteva. Ti projekti se nastavljaju i u ovoj godini, kao i podrška za bolji materijalni položaj građana i podrška u vidu sistemskih mjera za demografsku obnovu. Nastavlja se i pomoć privredi za bolju konkurentnost i inovacije, kao i u poljoprivredi kojoj je ove godine odobren rekordan budžet od 180 miliona KM”, kažu u Ministarstvu finansija RS.

Leave a Reply