TEGELTIJA HVALI KONAKOVIĆA: “Bez njega bi proširena Trojka na nivou BiH imala problem”

Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika eniteta Republika Srpska Milorada Dodika, anlizirao je ulogu predsjednika Naroda i poravde (NiP) Elmedina Konakovića u trenutnim poltičkim odnosima na nivou eniteta i države.

– Stranku demokratske akcije (SDA) u FBiH može pomesti samo neko ko ima dovoljno odlučnosti političke drskosti i izdržljivosti i ko je kroz samu SDA stekao imunost na SDA medijske i ine mehanizme pritiska koje vješto koristi 30 god, kroz kreiranje javnog narativa. Konaković to ima i zato SDA za njega nema nikakav lijek – napisao je Tegeltija na Twitteru.

Da li je Konaković zbog toga manje Bošnjak, pita Tegeltija, i odgovara “apsolutno ne”.

– Da li se u fundamentalnim stvarima po pitanju BiH razlikuje od SDA, ne sem u shvatanju da SDA-ovska stalna produkcija političkih konflikata u BiH jeste put za nikud, samo s jednim ciljem. Zadržati SDA na vlasti. Činjenica je da bez Konakovića proširena “Trojka” na nivou BiH bi imala ozbiljan problem da iznese smjenu SDA iz vlasti do kraja. S druge strane, jasno bošnjački orijentisan i samoj “Trojki”, koja se deklariše građanskim konceptom, ipak daje bošnjački karakter i legitimitet na nivou BiH – zaključio je Tegeltija.

Podsjećamo, Milan Tegeltija je bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, koga su Sjedinjene Američke Države, u januaru prošle godine, stavile na “crnu listu” zbog korupcije.

Leave a Reply