NEBOJŠA RADMANOVIĆ UZBURKAO DUHOVE: „Jasan je stav Republike Srpske – ne postoji imovina Bosne i Hercegovine…”…

Radmanović je rekao da navodi o malignom uticaju Rusije na BiH predstavljaju floskulu bez ikakvog utemeljenja, te najavio da će ubuduće saradnje sa Rusijom biti više.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović (SNSD) rekao je da od novog Vijeća ministara BiH očekuje više zakonskih prijedloga i da se pitanja o kojima nema konsenzusa ostave po strani.

Radmanović je u intervjuu Srni rekao da očekuje da se u prvi plan ne stavljaju razlike u stavovima nego ono o čemu se svi slažu.

On je kazao da od novog Vijeća ministara BiH očekuje mnogo aktivniju ulogu, ne samo zbog kandidatskog statusa, nego i zbog toga što treba “njegovati novu atmosferu” koja može dati rezultate.

– Očekujemo iz te nove atmosfere i novu energiju. Moram da podsjetim da su u /odlazećem/ Savjetu ministara bili oni koji su stalno govorili kako nešto neće i u takvoj situaciji nije se moglo očekivati više. Kako očekivati više kada zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara /Bisera Turković/ nije dozvoljavala da se uvrste određene tačke, ocijenio je Radmanović.

-Bez obzira što je u partnerstvu na nivou BiH više političkih partija, neće biti onih koji će, “zato što im se ne sviđa kako je neko počešljan”, osporavati da se u dnevni red uvrste važne tačke. Iz ekspozea predsjedavajuće Savjeta ministara Borjane Krišto moglo se vidjeti da su osnovni pravci rada evropske integracije o čemu su svi u BiH saglasni, kazao je on.

Radmanović je rekao da je problem u vezi sa pitanjem imovine u BiH nametnula međunarodna zajednica, ali da je jasan stav Republike Srpske – ne postoji imovina BiH.

– Prema mišljenju svih relevantnih stručnjaka i naučnika iz oblasti ustavnog prava Dejtonski mirovni sporazum je to riješio i imovina je u entitetima. Pojavili su se drugi nazovistručnjaci i naučnici koje je podgrijavao dio međunarodne zajednice, koji su rekli da je to `državna imovina` i mi danas imamo problem, kazao je Radmanović te dodao da “političko Sarajevo smatra da je sve državna imovina, te da je i vazduh koji se diše državni”.

– Mi u Republici Srpskoj zastupamo ustavno rješenje – da ne postoji imovina BiH jer to nije riješeno Aneksom četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle Ustavom. Tamo je jasno rečeno da sve što nije nabrojano da su nadležnosti BiH je u nadležnosti entiteta. Među nadležnostima BiH nema državne imovine, kazao je Radmanović.

On je kazao da pitanje imovine nije jedina stvar u kojoj je međunarodna zajednica napravila problem jer je sve što su radili visoki predstavnici silom – problem u BiH.

Radmanović je rekao da u BiH spoljna politika mora biti u skladu sa Ustavom, dogovorom i uz poštovanje ravnopravnosti.

– Ukoliko bilo ko nastoji da dominira na bilo koji način – nastaje problem. Podsjećam da je Predsjedništvo BiH u kome je bio Mladen Ivanić usvojilo dokument o tome kako će se razvijati spoljna politika. Ivanić je bez konsultacija sa bilo kim u Republici Srpskoj prihvatio neke formulacije koje su protiv stavova Srpske i to je bio put kojim se, na neki način, daje pravo pojedinim krugovima u Sarajevu da rade mimo konsultacija sa Republikom Srpskom, što je pogrešno, kazao je Radmanović.

On je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova unutar sebe mora poštovati pravila kao što se poštuju u drugim institucijama BiH i ne može samo iz jedne političke grupacije, jednog naciona imenovati ljude i sprovoditi po svom nahođenju spoljnu politiku.

– Tu se mora pokazivati i ogledati dogovor. Predsjedništvo BiH je vrlo važno. Ako se Predsjedništvo dogovara, a pokazalo se sada da makar jedan član Predsjedništva koji neće da se dogovara ni oko čega, onda imamo problem. Biće potrebno mnogo strpljenja i rada da se prevaziđe problem koji smo imali u prethodne četiri godine kada je riječ o spoljnoj politici, rekao je Radmanović.

Radmanović je konstatovao da su zbog jednostrane politike pojedinaca i stranaka u BiH odnosi sa Srbijom i Hrvatskom u dobroj mjeri narušeni, te da BiH mora što više sarađivati sa Srbijom i sa Hrvatskom.

On je dodao da su u prethodnim periodima ti odnosi nekada bolje funkcionisali sa Srbijom, nekada sa Hrvatskom, ali da BiH mora njegovati dobre odnose sa te dvije države jer sa njima dijeli granicu od gotovo 2.000 kilometara i najveća spoljnotrgovinska razmjena je sa njima.

– Međunarodna zajednica je i tu napravila problem. I Srbija i Hrvatska su potpisnice Dejtonskog sporazuma, a u OHR-u su to zanemarili. Čak ni u tom samozvanom Savjetu za sprovođenje mira nisu te dvije zemlje, što je van pameti. To je bio pokušaj da te dvije zemlje nemaju nikakav uticaj. Mi imamo specijalne paralelne veze koje smo koristili da to bude bolje i to ne može zavisiti od pojedinaca. Ne može biti važno ko je na čelu Srbije, Hrvatske i BiH da bi to funkcionisalo, kazao je Radmanović.

Radmanović je rekao da navodi o malignom uticaju Rusije na BiH predstavljaju floskulu bez ikakvog utemeljenja, te najavio da će ubuduće saradnje sa Rusijom biti više.

– Da se osvrnemo na obavještajno-političu floskulu oko malignog ruskog uticaja. To je floskula koju su izmislile neke parapolitičke ekipe jer ozbiljni političari nikad ne bi smislili takvu priču. Tvrdim i to se može dokazati da je najmanje od svih stranih utisaja ovdje uticaja Ruske Federacije. To je lako dokazati. Ovdje ne može da se živi od ambasadora Kvinte, specijalnog predstavnika EU i ostalih, a niko to ne pominje. Kada se osnuje jedna ruska čitaonica digne se cijela galama svih medija, a engleskih, francuskih i svih ostalih ima da im se broj ne zna i niko to ne spominje, kazao je Radmanović.

– Primjećujemo i po izdvajanju sredstava sa Zapada da će ta fiktivna bitka da se nastavi, a koja se svodi na to da prisluškuju određena lica, da zabranjuju ulazak u BiH određenim licima i da troše te međunarodne pare, a ne vidi se uopšte zašto. Nema ozbiljnih naznaka ko su nosioci tog uticaja ovdje. Mislim da bih ja trebao da budem među nosiocima tog uticaja ovdje jer imam odlikovanje Vladimira Putina, naveo je Radmanović, te dodao kako je “sva priča o malignom ruskom uticaju pogrešna i loša”.

Leave a Reply