VIŠKOVIĆ OTKRIO DETALJE SASTANKA KOD BANJE LUKE: “Otvorena su osjetljiva pitanja na sastanku s predstavnicima Osmorke…”

-Nadam se drugačijem epilogu sada i da od toga imaju korist svi građani u BiH, rekao je Višković.

Premijer bh. entiteta Republika Srpska Radovan Višković, koji je kao potpredsjednik SNSD-a bio na sastanku sa “Osmorkom”, za “Glas” kaže da je još rano govoriti o konkretnim stvarima, jer je potrebno sačekati konstituisanje svih organa vlasti, ali da je namjera i želja onih koji će činiti vlast na nivou BiH da se ne prave smetnje jednom i drugom entitetu u realizaciji onih projekata koji su od interesa za njih.

– To i jeste normalno za jednu zemlju. Ovo su prvi razgovori i dosta toga je pred nama u narednim danima. Poruke su optimistične. I do sada smo imali takvih izjava, ali, nažalost, nismo dolazili u poziciju da to i uvedemo u završnu fazu. Nadam se drugačijem epilogu sada i da od toga imaju korist svi građani u BiH, rekao je Višković.

Višković, koji je dobio mandat i za sastav novog saziva Vlade RS-a, kaže da su pitanja zaustavljaja projekata poput hidroelektrane “Buk Bijela”, aerodroma u Trebinju i prolaska gasovoda ispod Drine, otvorena na sastanku sa predstavnicima “Osmorke”.

– Načelno je data podrška da za ono što je u skladu sa Ustavom, zakonima BiH i nadležnostima, niko nikome ne treba da bude smetnja. Mi ne odustajemo od ideje gasovoda od Bijeljine do Prijedora, ali nemamo ništa protiv ni da se gradi veza sa neke druge strane u FBiH – naglasio je Višković.

Politički analitičar i univerzitetski profesor Drago Vuković blizak Dodikovom SNSD-u smatra da je posljednji sastanak Osmorke i SNSD-a značajan iskorak za BiH koja je stalno u krizi i gdje se blokiraju razvojni projekti.

– Republika Srpska je najviše trpjela zbog toga, a ovo je nagovještaj da politika može da bude u funkciji razvoja društva. “Osmorka”, SNSD i HDZ možda mogu da u budućnosti ponude model da zemlja konačno ozdravi, kako sociolozi kažu, i da se počne razmišljati, odnosno mjeriti kvalitet državne politike na bazi vidljivih stvari kao što su privredni projekti i standard građana, rekao je Vuković za “Glas Srpske”.

Delegacije SNSD-a i “Osmorke” dogovorile su se, sudeći prema izjavama, o brzom formiranju vlasti i uspostavljanju, prvi put u BiH, posebne procedure za brži prolazak razvojnih projekata bez obzira na to da li su oni u nadležnosti opštine, kantona, entiteta, državnog nivoa, ali da se mora tačno znati da ne može da dođe do zaustavljanja.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je, između ostalog, rekao da žele da sa partnerima u FBiH otvore pitanja koja misle da treba da se rješavaju na novi način i otkrio da se traga i za time da RS i FBiH rehabilituju ideju o formiranju zajedničke firme koja bi bila u paritetu i izgradila energetski objekat na Ugru. SNSD i “Osmorka” se, kako je rekao, ne slažu oko nekih stvari, kao što je prisustvo visokog predstavnika u BiH, ali o tome nije bilo riječi na sastanku.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da postoje stvari o kojima se ne slažu se, ali da ima puno onih koje se mogu brzo uraditi da građani u cijeloj BiH osjete boljitak i napredak te podsjetio da nije tajna da je SDP sa SNSD-om imao izuzetnu saradnju u mandatu 2010 – 2014.

Delegacija SNSD-a bi danas trebalo da se sastane sa predstavnicima HDZ-a BiH, a do kraja sedmice bi ponovo trebalo da se nađu za stolom za kojim bi tada trebalo da budu zvaničnici “Osmorke”.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković je poručio da se radi o ozbiljnom pristupu ozbiljnih ljudi koji shvataju realnost situacije u oblasti ekonomije, demografije, perspektivu zemlje u Evropskoj uniji. Damir Marjanović iz stranke Za nove generacije ocijenio je da su svi vidjeli da se jedino dogovorima nešto može dobiti.

Leave a Reply