USAGLAŠAVANJE DETALJA: U Konjicu počeo sastanak koalicionih partnera o formiranju federalne i državne vlasti

Predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde, Stranke za BiH i Naše stranke Nermin Nikšić, Elmedin Konaković, Edin Forto i Semir Efendić stigli su na današnji sastanak koji su zakazali s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine u Konjicu kako bi razgovarati o detaljima formiranja federalne i državne vlasti.

Prethodno su blok od osam stranaka i HDZ potpisali dokument, koalicioni sporazum, krajem novembra nazvan “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za period 2022. – 2026. godine”, javlja Fena.

Blok od osam stranaka čine Socijaldemokratska partija BiH, Narod i pravda (NiP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH), BH Inicijativa Fuad Kasumović, Pokret demokratske akcije (PDA), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NES) i stranka Za nove generacije (ZnG).

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio da bi već danas trebalo biti poznato kako će izgledati stranačka struktura unutar Vlade Federacije BiH i Vijeća ministara BiH, a na dnevni red su došle teme o resorima i dogovoru oko izvršne vlasti.

Predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković ocijenio je da su se stekli svi uvjeti, posebno za Vijeće ministara da se ta stvar privede kraju, dodajući da partneri imaju usvojen jasan plan i program koji već zahtijeva ozbiljne razgovore o raspodjeli resora.

Učesnici sastanka nisu davali izjave, ali za 14 sati zakazali su pres-konferenciju kada bi javnost trebala imati više detalja o rezultatima sastanka. Kada su resori u pitanju ono što se za sada sigurno zna je da će HDZ za predsjedavajuću Vijeća ministara BiH predložiti Borjanu Krišto koja također prisustvuje današnjem sastanku.

Leave a Reply