SRĐAN MANDIĆ OTVORIO KARTE: “Moramo ići do kraja sa HDZ-om!”..

Srđan Mandić, član Predsjedništva Naše stranke i čelnik Općine Centar Sarajevo za N1 je govorio o uspostavi vlasti “osmorke” i HDZ BiH i odlučlivanju hoće li Naša stranka podržati vlast na državnom nivou sa SNSD-om.

Kada je riječ o podržavanju HDZ-a, Mandić je kazao da je to “gorka pilula” koja se mora progutati s ciljem uspostave koalicionih odnosa kako bi građanima ponudili, kako objašnjava, promjene.

“Mislim da ne bi bilo dobro i da se neće ići u pravcu da Naša stranka ostane mimo sporazuma koji ima sa našim koalicionim partnerima. Moj stav je da zajedno treba ići do kraja jer je puno stvari koje su nam nadomak ruke i zbog kojeg vrijede žrtve”, objasnio je Mandić.

Mi se nismo borili za vlast mi izvršavamo vlast i nas su nagradili u Kantonu Sarajevu, pojasnio je i istakao primjer Elmedina Konakovića kojem je nuđeno da bude prvi čovjek Federacije Bosne i Hercegovine što je on odbio.

“Vrlo je elegantno rekao da njega to ne zanima i prepustio. Mi zajedno osmorka, trojka funkcionišemo na partnerskom odnosu”, istakao je Mandić.

Posjeta iranskog ministra vanjskih poslova je štetna po BiH, objasnio je Mandić i dodao:

“To je nastavak politike koja treba da ode”, naglasio je Mandić.

Mandić ističe da SDA ne bi trebala sada opstruisati uspostavu vlasti i raditi ono što su ranije spočitavali HDZ-u.

“SDA ima samo većinu u Klubu Bošnjaka a ova koalicija ima većinu u ostalim klubovima”, dodao je Mandić.

Odbacio je Mandić navode da se Sabini Ćudić nudila pozicija ministrice vanjskih poslova BiH te da se prilikom uspostave vlasti “trgovalo pozicijama”, već su bitni programi.

“Ne želimo pričati o tome ko će biti direktor Kliničkog centra, ne želimo pričati ko će biti ultimatrivno direktor Elektroprivrede”, naveo je Mandić.

Kada je riječ o pozivu lidera SDA, Bakira Izetbegovića za uspostavu vlasti, Mandić kaže da je on to radio i na prošlim izborima te je istakao

“Da li će u tome uspjeti nisam siguran”, kazao je Mandić.

Susret lidera SNSD-a i Naroda i pravde Milorada Dodika i Elmedina Konakovića je oduševio Mandića.

“Ja sam Konakoviću poslao poruku i čestitao”, istakao je Mandić.

Bitno je za Mandića da za razliku od prošle vlasti SDA nije dio koalicije odnosno “tronošca” te je to ovako objasnio.

“Ta noga je ključna. Odavde se šalju pozitivni procesi. Ajmo se takmičiti u pozitivnim stvarima. Mi za razliku od SDA imamo šta pozitivno ponuditi”, te je na kraju pojasnio da je bitno da dobijemo kandidatski status za EU a s njim i milionske fondove koje će biti od koristi i građanima i u RS-u.

Leave a Reply