SAGLASNOST ZA MANDATARKU POSTOJI: Ali, kako formirati Vladu ZDK? HDZ traži..

(…) obje ministarske pozicije koje pripadaju kandidatima iz reda hrvatskog naroda.

Tročlano Radno predsjedništvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisalo je saglasnost za imenovanje Amre Mehmedić iz Zenice za mandatarku za sastavljanje nove Vlade ZDK.

Potvrdio je to predsjedavajući Skupštine ZDK Dejan Kovačević (Narod i pravda).

On je napomenuo da je, zajedno sa Goranom Bulajićem (Demokratska fronta) i Behijom Kulović (Naša stranka), potpisao pomenutu saglasnost.

Međutim, još uvijek nisu odredili termin sjednice Skupštine ZDK na kojoj bi trebala biti potvrđena nova Vlada. “Mi smo odluku potpisali u ponedjeljak. Ona je već objavljena u našim službenim dokumentima. Još uvijek traju stranačke konsultacije oko raspodjele pozicija u Vladi ZDK. Ne bih ništa prejudicirao. Ali, nadam se da bi sjednica mogla biti naredne sedmice.

Nadam se da bi mogla biti 19. ili 22. decembra”, najavljuje Kovačević.

Potpredsjednik Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad, Kenan Uzunović, podvukao je “da neće davati izjave za medije sve dok se ne održi sjednica Skupštine ZDK”.

Ni mandatarka Mehmedić, koja je kao nestranačka kandidatkinja predložena upravo od tog političkog subjekta, ne želi, u ovom trenutku, davati izjave o procesu dogovaranja sastava nove kantonalne Vlade.

Predsjednik Kantonalnog povjereništva DF-a Goran Bulajić izjavio kako ta stranka nije za ulazak u koaliciju Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Problem u procesu sastavljanja nove Vlade ZDK mogao bi predstavljati i izričit zahtjev HDZ-a.

HDZ je naknadno te na osnovu koalicionog sporazuma za više nivoe vlasti sa strankama Osmorke uključen i u pregovore u ZDK.

No, stranke koje čine parlamentarnu većinu u tom kantonu – BHI/KF, Socijaldemokratska partija BiH, koalicija DF/GS, NiP, Narodni evropski savez i NS, potpisale su dogovor. Po njemu, novi partneri u tu koaliciju mogu ući samo na osnovu konsenzusa svih stranaka potpisnica.

Problem bi mogla predstavljati i kandidatura iz BHI-KF, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva zastupnika u Skupštini ZDK, Vinka Marića iz Žepča.

Marić bi, tako, trebao popuniti jednu od dvije ministarske pozicije koja po Ustavu ZDK pripadaju kandidatu iz reda Hrvata.

HDZ-u je, navodno, nuđeno da popuni drugu hrvatsku poziciju te jednu poziciju iz kvote namijenjene za Srbe, a za koje su, također, predviđene dvije ministarske pozicije u Vladi. Osim premijera, Vlada ima ukupno 10 ministarstava.

“Naš se stav zna, dva ministarstva, odnosno obje hrvatske pozicije u Vladi. O tome koje su to pozicije, naravno, može se razgovarati. Ništa nije zakovano”, kazao je Feni član tročlanog pregovaračkog tima te stranke Josip Martić iz Žepča.

Martić nije želio govoriti o mogućnosti da ta stranka drugo ministarstvo popuni iz reda Srba. Podvlači, ne želi razgovarati na način “kao da njima neko nešto daje”.

HDZ, napominje, u tim pregovorima zastupa načelnik Općine Žepče Mato Zovko i zastupnik u Skupštini ZDK te delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz tog kantona Iva Tadić.

Leave a Reply