NEVJEROVATAN ISTUP DODIKA: „Podržavam ideju američkog ambasadora Michaela Murphyja…“

“Ne pristajem više da ih oni biraju i upravljaju njima, a mi koji smo birani na izborima da odgovaramo za stanje u društvu”, kazao je Dodik.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je Srni da podržava ideju američkog ambasadora Michaela Murphyja da u BiH svaki dan treba da bude dan borbe protiv korupcije, ali bi predložio i to da u BiH bar jedan dan sedmično bude bez miješanja diplomata u unutrašnja pitanja BiH.

“Američki ambasador u kontinuitetu zloupotrebljava činjenicu da smo mu dali saglasnost da predstavlja svoju zemlju u BiH, ali mu nismo dali saglasnost da je uređuje, u njoj presuđuje i odlučuje”, kazao je Dodik upitan da prokomentariše Murphyjevu izjavu da o tome da, kako je rekao, političari rade za organizovane kriminalane grupe, a ne za građane, kao i o navodnim izbornim prevarama.

-Najdrastičniji primjeri korupcije, o kojoj ambasador Murphy voli da priča, vide se upravo u djelovanju Ambasade SAD-a koja je finansijskom podrškom pojedinim medijima, političkim partijama i udruženjima stvorila eksponente svoje politike, a ne slobodne i odgovorne pojedince ili medije. Ako to nije korupcija, onda ne znam šta bi mogla biti”, rekao je Dodik te dodao:

-Što se tiče izbora i njihove regularnosti, ambasador Murphy nije pozvan da se miješa ni u to pitanje. Ali kad se već umiješao, moram mu reći da SAD iz kojih dolazi nisu uspjele da sačuvaju integritet izbornog procesa čemu je svjedočio cijeli svijet, te stoga nije baš najpodesnija osoba da komentariše izbore u bilo kojoj drugoj zemlji. BiH, kakva god da je, u izbornom procesu nije zabilježila ljudske žrtve i nerede kakvim smo svjedočili u SAD-u prije dvije godine”, kazao je Dodik.

-Predložio bi američkom ambasadoru da prestane pričati o kriminalno koruptivnim radnjama i pojedincima, i da naloži tužilaštvima i sudovima da rade svoj posao. Ako ih već kontrolišu, a kontrolišu ih, neka im konačno narede da rade svoj posao. Mogućnost da to čini bilo koji organ vlasti u BiH uzeli su u svoje ruke i red bi bio da međunarodna zajednica na čelu sa SAD-o preuzme odgovornost za stanje u BiH kada je riječ o kriminalu i korupciji. Ne pristajem više da ih oni biraju i upravljaju njima, a mi koji smo birani na izborima da odgovaramo za stanje u društvu”, kazao je Dodik.

Leave a Reply