NEOBIČNA SUSRETLJIVOST PREMA ČOVIĆU I DODIKU: Osmorka nema većinu ni u Klubu Srba, oslanjaju se na naklonost HDZ-a i SNSD-a..

Nakon žrijeba kojim je odlučen predstavnik Bošnjaka iz Kantona 10 u Domu naroda, jasno je da samo SDA i DF imaju kapacitet za predlaganje predsjednika ili potpredsjednika FBiH.

Da će blok Srbi – Hrvati odlučiti ko će biti vlast, a ne „muslimani“, najavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik 10. novembra 2022. godine. Tačno mjesec dana kasnije, taj blok je odlučio da u ime „muslimana“ vlast na državnom nivou čini tzv. Osmorka.

Upravo je ta odluka Milorada Dodika i Dragana Čovića, vjerovatno zasnovana na neobičnoj susretljivosti čelnika Osmorke prema svim zahtjevima ovog dvojca, trenutno jedini politički kapital na koji stranke Osmorke računaju u procesu formiranja vlasti. Nade da će Osmorka imati snažniji osnov za participaciju u vlasti nestale su po otvaranju kuglice iz koje je izvučeno ime 13. delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH iz grupacije SDA – DF.

Nakon žrijeba kojim je odlučen predstavnik Bošnjaka iz Kantona 10 u Domu naroda, jasno je da samo SDA i DF imaju kapacitet za predlaganje predsjednika ili potpredsjednika FBiH. Taj kapacitet u Klubu Hrvata ima HDZ, dok u Klubu Srba Osmorka nema dovoljan broj ruku.

Trenutno je u Klubu Srba izabrano 19 od 23 delegata. Osmorka ih ima osam, od čega SDP sedam i Naša stranka jedan, što nije dovoljno za predlaganje kandidata za predsjednika ili potpredsjednika FBiH.

To u praksi znači da Osmorka treba podršku SNSD-a i HDZ-a, koji imaju po dva delegata iz reda srpskog naroda, da dođu u priliku da predlože kandidata, što potvrđuje tezu da im je odluka bloka Srbi – Hrvati o tome ko će im od „muslimana“ biti partner jedini osnov za participaciju u federalnoj i državnoj vlasti.

Vjerovatno se iz tog razloga zvaničnici SDP-a i Naše stranke, koje su nominalno građanske stranke, ne bune na Dodikovo reduciranje njihovog karaktera na „muslimanski“ ili na Čovićevo svrstavanje u „bošnjačku reprezentaciju“.

Istovremeno zvaničnici Osmorke u javnosti zastupaju tezu da je HDZ sa „kontrolnim paketom“ u Klubu Hrvata i sa 15 delegata u Zastupničkom domu nezaobilazan partner za formiranje vlasti, dok blok SDA – DF sa „kontrolnim paketom“ u Klubu Bošnjaka i čak 38 zastupnika u Zastupničkom domu to nije.

Sa tom tezom, očigledno, namjeravaju pokušati pripremiti teren za stvaranje pritiska na SDA, tvrdeći da ta stranka blokira procese jer ne dozvoljava formiranje Vlade FBiH koju bi činili HDZ i Osmorka, a bez SDA i DF-a. Uzimajući u obzir poprilično jasne ustavne odredbe i zakonske propise, to će im biti izuzetno težak zadatak.

Leave a Reply