MILE ZVANI BLEF: “Dodikove najave da će podnijeti krivičnu prijavu nemaju smisla….” (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je izjavio da će u roku od 24 sata biti podnesena žalba nadležnom sudu i krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH koji su jučer navodno prekršili zakon zloupotrijebivši službeni položaj, kako bi nanijeli štetu jednom političkom subjektu.

O ovim najavama smo govori Irfan Čengić, kantonalni zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevu.

“Ovakav listić je važeći, što je jasno definisano u Izbornom zakonu, tako da ova odluka CIK-a nije iznenađujuća. Dodikove najave da će podnijeti krivičnu prijavu nemaju smisla, jer u vršenju svoje funkcije članovi CIK-a imaju imunitet od krivičnog gonjenja.

Sa druge strane mislim da će državni sud odbaciti žalbu Dodika jer je ona neosnovana, jer se jasna intencija glasača vidjela sa ovog listića.

Kada je u pitanju zamjena CIK-a lično ne smatram da ima ikakve potrebe, iako CIK ne radi posao kako bi trebao da radi, ne možete porediti ovaj sastav CIK-a sa onim prethodnim koji je bio apslutno politički motivisan i koji je radio protiv interesa države BiH, poručio je Čengić.

CIK BiH je priznao sporni listić sa posrednih izbora u NSRS-u za pet delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. To znači da će o petom delegatu iz RS-a odlučiti žrijeb, odnosno da li će SNSD dobiti četvortog delegata ili opozicija drugog.

Leave a Reply