MARJANOVIĆ DEMANTIRAO VIŠKOVIĆA: “Na sastanku s Dodikom nismo razgovarali o izgradnji aerodroma u Trebinju i hidrocentrali na Drini!”…

Višković, koji je dobio mandat i za sastav novog saziva Vlade Republike Srpske, kaže da su pitanja zaustavljaja projekata poput hidroelektrane “Buk Bijela”, aerodroma u Trebinju i prolaska plinovoda ispod Drine, otvorena na sastanku s predstavnicima Osmorke.

Premijer RS-a Radovan Višković, pohvalio se u razgovoru za Glas Srpske da su na pregovorima s predstavnicima Osmorke na pozitivan način otvorena pitanja poput izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” i aerodroma u Trebinju, no lider Pokreta za nove generacije, Damir Marjanović, kaže da se ti projekti nisu tokom razgovora ni spomenuli.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji je kao potpredsjednik SNSD-a bio na sastanku sa Osmorkom, za “Glas Srpske” je kazao da je još rano govoriti o konkretnim stvarima, jer je potrebno sačekati konstituiranje svih organa vlasti, ali da je namjera i želja onih koji će činiti vlast na razini BiH da se ne prave smetnje jednom i drugom entitetu u realizaciji onih projekata koji su od interesa za njih.

“To i jeste normalno za jednu zemlju. Ovo su prvi razgovori i dosta toga je pred nama u narednim danima. Poruke su optimistične. I do sada smo imali takvih izjava, ali, nažalost, nismo dolazili u poziciju da to i uvedemo u završnu fazu. Nadam se drugačijem epilogu sada i da od toga imaju korist svi građani u BiH”, rekao je Višković.

Višković, koji je dobio mandat i za sastav novog saziva Vlade Republike Srpske, kaže da su pitanja zaustavljaja projekata poput hidroelektrane “Buk Bijela”, aerodroma u Trebinju i prolaska plinovoda ispod Drine, otvorena na sastanku s predstavnicima Osmorke.

“Načelno je data podrška da za ono što je u skladu s Ustavom, zakonima BiH i nadležnostima, niko nikome ne treba biti smetnja. Mi ne odustajemo od ideje plinovoda od Bijeljine do Prijedora, ali nemamo ništa protiv ni da se gradi veza s neke druge strane u FBiH”, naglasio je Višković, koji nije ni spomenuo činjenicu da je presudom Ustavnog suda naloženo organima vlasti da zakonski definiraju i urede status državne imovine, a čemu se RS već godinama protivi, tvredeći da sva imovina pripada entitetima.

No, predsjednik Pokreta za nove generacije, Damir Marjanović, gostujući u programu BHRT-a, kazao da je na sastanku s Dodikom napravljen “divan konsenzus o onome što se zove budućnost Bosne i Hercegovine”, uz napomenu da su razgovori bili načelnog karaktera te da nisu otvarani konretni problem koji već duže vremena opterećuju društvene odnose u BiH.

Marjanović je kazao da se na subotnjem sastanku predstavnika Osmorke sa Dodikom, nije spominjao ni jedan sporni projekat, poput hidrocentrale na Drini ili aerodroma u Trebinju, i da su to bili načelni razgovori o mogućoj saradnji na bazi konretnog programa koji tek trebaju formulirati radne grupe.

U video prilogu pogledajte integralnu izjavi Marjanovića o subotnjim razgovorima predstavnika Osmorke s liderom SNSD-a Miloradom Dodikom na kojem je sudjelovao i mandatar Vlade RS, Radovan Višković.

Leave a Reply