KONTROLNI PAKET: Ključno pitanje za stranke u FBiH… (VIDEO)

Ko će do većine u Domu naroda federalnog parlamenta? Ključno pitanje za stranke u Federaciji BiH koje se, po svemu sudeći, grčevito bore da obezbijede kontrolni paket u Klubu Bošnjaka. I ne treba da čudi to što je većina kantonalnih skupština čekala i posljednji čas da izabere delegate. Stranke kalkulišu i prebrojavaju. Tako su u SDA ubijeđeni – imamo većinu.

“Ono što je sigurno da ćemo imati najmanje većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Federacije, odnosno automatski s time obezbijeđenu većinu u Klubu Bošnjaka Doma naroda Bosne i Hercegovine”, kaže zastupnik SDA u ZD PSBiH Šerif Špago.

“SDA je kupila nekoliko ruku u kantonima. U Klubu Srba zajedno sa DF-om ima pet ljudi, a u Klubu Hrvata imaju nula ljudi zajedno sa DF-om, u Klubu Ostalih imaju troje i kažu da će u jednom klubu zakočiti sve dalje političke procese. E, volio bih to vidjeti”, napominje predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Široka je lepeza mogućnosti koje pruža većina u Domu naroda federalnog parlamenta. Od izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije do delegata za klubove Bošnjaka i Hrvata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. A u ovom najvišem zakonodavnom organu, za sada je jedino jasno, da će, bar u Klubu Srba, ključnu ulogu imati SNSD sa četiri delegata. HDZ-u, čini se, izmiče četvrti delegat, bar sudeći prema dosadašnjim glasovima iz kantonalnih skupština. Može li situacija u Domu naroda federalnog parlamenta poremetiti već sada poznatu koaliciju – SNSD, HDZ, Osmorka?

“Ostalo je da sačekamo samo da vidimo odnos unutar Kluba Bošnjaka. Pošto se tu stalno nešto mijenja, imate vi tu različitih igara, ja ne bih želio biti dio tih igara i da špekuliram oko tog broja, ali kako god ono što ja danas vidim, ovaj sporazum će ostati na snazi i mi ćemo praviti Vladu Federacije i Vijeće ministara zajedno”, navodi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Pojedini analitičari podsjećaju da bez stabilne većine u Domu naroda federalnog parlamenta, vlast na nivou Federacije BiH ne može biti funkcionalna. Kažu, iznenađenja su moguća.

“Uvijek postoji mogućnost da neki zastupnici ne glasaju onako kako je stranački stav, evo to se do sada i pokazalo u više slučajeva, u više županijskih, odnosno kantonalnih skupština. Tako da u tom smislu bilo šta da se dogodi neće biti veliko iznenađenje”, ističe politolog Danijel Vidović.

O interesima građana sada gotovo niko i ne priča. I ovaj put svjedočimo da su umjesto opštih, ipak drugi interesi u fokusu domaćih političara, bar onih koji pretenduju da preuzmu ključne pozicije u vlasti.

“Želim da vjerujem da će oni, ono što se kaže, okrenuti taj politički stranački list i konačno shvatiti da su građani, birači njihovi poslodavci, njima treba da odgovaraju, a mi kao građani i nadam se sutra dobri poslodavci, dobri domaćini nagradimo one koji ostvare izborna obećanja i koji stvarno politiku shvataju kao politiku koja se vodi u opštem interesu, a ne u ličnom interesu, unutarstranačkom, što je do sad bio slučaj”, navodi politički analitičar Vehid Šehić.

A do sada je bio slučaj i da smo dugo čekali na formiranje svih zakonodavnih tijela. Već je izvjesno da ćemo još pričekati na konstituisanje Doma naroda federalnog parlamenta. Nakon što su kantonalne skupštine dostavile kandidatske liste delegata, na potezu je CIK koji će popuniti nedostajuća mjesta u klubovima naroda i ostalih.

Leave a Reply