KONAKOVIĆ, RAGUŽ I KARAMATIĆ ZAJEDNO PROTIV SDA: “Svezali su se sa DF-om i to ima posljedice!”..

U Sarajevu je u toku prva sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebalo izabrati novo rukovodstvo.

U Sarajevu je u toku prva sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi se trebalo izabrati novo rukovodstvo.

Tokom pauze novinarima se obratilo nekoliko zastupnika.

“Opozicija ima pravo da prigovara. Teza SDA da nema Bošnjaka u rukovodstvu nije tačna. U rukovodstvu Zastupničkog doma imamo dvije žene, imamo ženu sa hidžabom, a premijer će biti Bošnjak. SDA neće imati većinu u Klubu Bošnjaka. Ponaša se tako da mora biti u vlasti po cijenu naših života. SDA je kupila nekoliko ruku”, kazao je Elemdin Konaković (NiP).

Replicirao mu je Adnan Efendić (SDA).

“Konaković želi vječno biti u vlasti. SDA želi implementirati izbornu volju građana, podržavamo sve aktivnosti u implentaciji. Tražimo da se iz kanolntonalnih skupština izaberu delegati u Dom naroda FBiH. SDA ima najveći broj zastupnika. Trebamo sačekati, zasjeda Ustavni sud BiH i razmatra apelacije člana Predsjedništva Željka Komšića na odluke viskog predstavnika Christiana Schmidta. SDA će imati 12,13,14 delegata”, poručio je Efendić.

Damir Mašić (SDP) naglasio je kako je sve ovo bespotrebno.

“Ovo je bespotrebno razvlačenje sjednice. Postoji većina u Zastupničkom domu, možemo imati 15 pauza, ali ćemo na kraju izabrati rukovodstvo. Žao nam je što se poteže za pauzama. Ako Ustavni sud BiH poništi odluke Schmidta, onda će biti još lakše formirati vlast. Nismo džabe krečili, danas će biti okrečeno”, poručio je Mašić.

Predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH (HSS) Mario Karamatić odbacio je bilo kakvu mogućnost za konstruktivan dijalog sa Demokratskom frontom (DF).

“Ova retorika koju su kolege iz SDA iznijele pije vode, ali ako ćemo iskreno oni su prvi počeli. Tu stvar počinje i završava. Druga stvar, stranke HNS-a su više nego jasno rekle da nama DF nije prihvatljiv partner, a oni su se svezali sa DF-om i sada svaka reakcija ima svoje posljedice i neka uživaju”, poručio je Karamatić.

Dodaje da će razgovarati sa SDA, te da očekuje konstruktivnu saradnju.

“Smatram da SDA prvo mora naučiti u kojem se domu nalazi. Ovo je građanski dom, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Kolege iz SDA su, ne znam koliko puta preglasali hrvatske zastupnike i tada nisu spominjali nacionalnu odrednicu i narodne. Ovo je građanski dom i većina će odlučiti. Meni je stvarno žao SDA, ali mi nimalo nije žao DF-a”, zaključio je Karamatić.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) Slaven Raguž kaže da SDA dijeli lekcije o “legitimnosti”.

“Ovo je jedan cirkus u režiji SDA koja na svaki način pokušava odugovlačiti proces. Dovoljno je kazati da SDA danas daje lekcije svima nama o legitimnosti i legitimnom predstavljanju znajući da su baš oni kreatori projekta Željko Komšić i projekta delegitimiranja i gaženja ustavnog prava Hrvata u Bosni i Hercegovini”, kazao je Raguž, prenosi Faktor.

Leave a Reply