JAKOB FINCI, 13 GODINA NAKON PRESUDE EVROPSKOG SUDA: “Niko nije protiv, a ništa se ne dešava”..

“Presuda Sejdić i Finci jedna je od pet presuda iz ovoga seta. Nadam se da će sve biti riješene tokom naredne godine. Do sljedećih izbora 2026. imamo dovoljno vremena i da promijenimo Izborni zakon i da uradimo sve što EU od nas očekuje”, poručuje Finci.

Trinaest je godina od najpoznatije presude koja se tiče Bosne i Hercegovine – presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci. Ni više od deceniju, presudu iz Strazbura domaće vlasti nisu implementirale. Tim povodom gost Dnevnika 2 bio je jedan od apelanata Jakob Finci.

Upravo je, podsjeća, jučer bio “rođendan” te presude.

“Najgore je to što – ako pitate naše političke stranke i lidere – svi su apsolutno za podršku Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, koju je potpisala i Bosna i Hercegovina, i za izvršavanje presuda Evropskog suda, ali 13 godina je prošlo, a nismo se dogovorili na koji način da implementirano ovu presudu. Nadam se da će sada, kada se približavamo dobijanju kandidatskog statusa, biti neophodno pristupiti implementaciji ove presude, jer bez toga ne ispunjavamo jedan od bitnih uslova za članstvo u EU, a to je poštivanje svih prava iz Evropske konvencije o ljudskim pravima”, istakao je Finci.

Na pitanje kome i zašto smetaju Ostali, Finci nema odgovor. Nikome ne smetaju, kaže, ali niko ne zna kako da implementira presudu.

“U susretima sa stranim gostima obično imam pitanje ko to sprečava? Niko nije protiv, ali se ta stvar, jednostavno, ne dešava. Presuda Sejdić i Finci jedna je od pet presuda iz ovoga seta. Nadam se da će sve biti riješene tokom naredne godine. Do sljedećih izbora 2026. imamo dovoljno vremena i da promijenimo Izborni zakon i da uradimo sve što EU od nas očekuje”, poručuje Finci.

Napominje kako, ipak, moramo znati da promjenu našeg ustava ne može izvršiti ni EU ni visoki predstavnik već Parlament Bosne i Hercegovine. Prema tome, zaključuje – sve je do nas i sve je na nama.

“Naš parlament u principu je mali, ima svega 42 člana. Njih 23, natpolovična većina, bi trebalo da se usaglasi i usvoji ovu promjenu. Ako nismo dovoljno pametni da to sami napravimo, neka naša parlamentarna skupština pozove upomoć Venecijansku komisiju i neka dobije pravo pravno rješenje kako se to može izvesti, a da bude ‘I vuk sit i ovce na broju’, poručio je Finci gostujući u Dnevniku 2 Federalne televizije.

Leave a Reply