ISTRAŽILI SMO ŠTA ZNAČI PONUDA DENISA BEĆIROVIĆA MILORADU DODIKU: Državi moderan zakon o gasu s javnom korporacijom i jednom tarifom, RS-u Istočna interkonekcija i svi sretni i zadovoljni…

“Ako prijedlog Denisa Bećirovića podrazumijeva da se vratimo na III energetski paket i državni Zakon o gasu (bez električne energije) onda ću izraziti svoje divljenje ovom potezu jer to je nešto što ovoj zemlji treba”, rekao je za “Slobodnu Bosnu” stručnjak za gasnu privredu

Nova vlast na nivou BiH i FBiH koju čine stranke Osmorke, SNSD i HDZ BiH s puno optimizma je najavila da će se u naredne četiri godine držati kompromisa, a da će teške teme oko kojih nema dogovora ostaviti po strani, poput pristupanja BiH NATO Savezu prema kojem idemo bez obzira na tvrdnje Milorada Dodika da ne idemo. Sve ostalo, poput izmjena Izbornog zakona BiH, evropskog puta i infrastrukturnih i energetskih projekata će biti stvar razgovora i dogovora u narednim mjesecima i godinama. Jasno je da će HDZ BiH biti najzainteresovaniji za Izborni zakon BiH, a SNSD za energetske projekte koje je na području RS namjeravao provesti u djelo predsjednik RS i SNSD-a.

Oko svih ovih tema do sada nije bilo dogovora jer među liderima vladajućih stranaka u BiH nije bilo povjerenja, pa nijedna strana nije uspjela da u djelo pretoči obećanja o izmjenama Izbornog zakona BiH, bržeg puta u NATO i Evropsku uniju, a i infrastrukturni i energetski projekti koji su neophodni kako FBiH, tako i RS su već godinama zaleđeni, izuzev autoceste A1 koja se (iako sporo) gradi.

JEDNI DRUGE SAPLIĆU

Kako bi taj kompromis trebao izgledati na djelu možda ćemo prvo vidjeti na primjeru gasa. Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović jučer je, kako je javio portal Istraga.ba, postavio uslov „prvo usvojiti Zakon o gasu BiH, pa tek onda odobriti Dodiku da gradi gasovod Istočna interkonekcija“. Za gasovod Istočna interkonekcija kojeg gura Dodik usko je vezana i Južna interkonekcija za koju je zainteresovana FBiH. No, nijedne ni druge gasne interkonekcije nema jer se entiteti ne mogu dogovoriti, pa samim tim jedan drugom koče projekte na nivou BiH, a sve dakako ide preko leđa građana koji svake zime strepe hoće li imati gas i koliko će on koštati. Pogotovo u svjetlu inflacije i rata u Ukrajini, te odmicanja ostatka Evrope kojem i mi pripadamo od ruskog gasa.

I tako dođosmo do Bećirovićevog prijedloga za koji nam je stručnjak za gasnu privredu Almir Bećarević rekao da je odličan, uz jedno „ali“.

“Pokušaji usvajanja zakona o gasu BiH traju već duže od 20 godina. Sam sam bio aktivni učesnik izrade gotovo svih tekstova zakona ili osvrta na date prijedloge, a glavno razilaženje FBiH i RS je bilo po pitanju nadležnosti regulatora za gas, transportne korporacije za gas, te metode za izračun tarifa za transport gasa na nivou BiH. Svi tekstovi zakona do 2015. godine su imali zajednički imenitelj, a to je Zakon o gasu BiH. Od 2015. godine pojavljuje se tekst zajedničkog zakona o gasu i električnoj energiji koji je došao iz Beča i to od Janeza Kopača, direktora Sekretarijata Energetske zajednice kojim je gas “razvodnjen” na 3 člana zakona i kojim su sva prethodna dobra rješenja anulirana. To je bio poklon gospodina Kopača vlastima u RS, ali i takav zakon je bio teško prihvatljiv vlastima u RS.

Ako prijedlog gospodina Bećirovića podrazumijeva da se vratimo na III energetski paket i državni Zakon o gasu (bez električne energije) onda ću izraziti svoje divljenje ovom potezu jer to je nešto što ovoj zemlji treba. Dejton je predvidio javne korporacije u transportnoj infrastrukturi i tada bi bili obesmišljeni i Gas-Res i BH-Gas i nova transportna kompanija u zapadnoj Hercegovini.

To bi bila jedna kompanija kojoj bi bio nadležan jedan regulator, jedna tarifa s jednim modelom i jedan desetogodišnji plan razvoja. Kao primjer, Evropa stremi jednoj tarifi za transport gasa (ulazno/izlazna tarifa), jednom modelu nabavke gasa u kriznim situacijama, jednom planu razvoja koji se implementira po zemljama i prioritetima itd, a kod nas svako bi da vodi svoju politiku koja se pokazala u zadnjih 30 godina kao promašena. Energetika u BiH je devastirana i sada to dalje dijeliti ne vodi nigdje”, odgovara Bećarević.

S obzirom na to da se Dodik stalno poziva na Dejton i da je taj sporazum okvir za Bosnu i Hercegovinu onda bi zakon o gasu BiH koji bi u sebi sadržavao ovo što je naveo Bećarević za Dodika mogao biti prihvatljiv pogotovo ako u obzir uzme ponuda/uslov Denisa Bećirovića za istočnu interkonekciju. A to propisuje i Dejton…

“Dejtonom je predviđena komisija za javne korporacije, odnosno za ocjenu formiranja javnih korporacija na nivou BiH. To je dobra osnova, ali to RS ne želi. Kada je USAID vodio proces organizacije tržišta električne energije na njegovoj bazi je nastao Elektroprenos BiH, ali je tada gas zanemaren i ostavljen da se reguliše kasnije. To je bilo prije 20 godina i bio sam učesnik tog nesretnog odustajanja od regulacije gasa na nivou BiH. I tada je bio problem regulator, odnosno jedna gasna transportna kompanija. Odgovorno tvrdim da Dejtonski ustav daje mogućnost za okvir organizacije gasnog tržišta putem jedne transportne kompanije i jednog regulatora. Nakon toga svaki projekta o gasu je poželjan, ukoliko je utemeljen na realnim osnovama i uz materijalnu održivost”, kaže nam Bećarević.

Drugim riječima, Dodik može slobodno graditi Istočnu intekonekciju ukoliko mu se ona isplati, ali treba pustiti FBiH da realizuje svoje projekte poput Južne interkonekcije, ali sve mora biti utemeljeno na Zakonu o gasu BiH, ali ne bilo kakvom zakonu koji će biti prazna ljuštura. A šta su realne osnove sada i u budućnosti po pitanju gasa u BiH, regionu i Evropi, pitali smo Bećarevića.

ZA DOBRO OBA ENTITETA I SVIH BH. GRAĐANA

“Realne osnove su te da ruskog gasa, kako sada stvari, stoje u Evropi više neće biti, a materijalna održivost znači da se jedino tržište gasa u BiH trenutno nalazi u FBiH, ali da je tržište potrebno i u RS koja ga trenutno nema. S toga se može zaključiti da je „crtanje“ termoelektrane na gas na Istočnoj interkonekciji kao slikanje slikovnice, dakle, bez realne osnove. Najveće „tempirane bombe“ su budžet RS, Skijaški centar Jahorina i Elektroprivreda RS, a kada bismo im dodali nerealni gasni projekat poput Istočne interkonekcije koji uz to oslonjen na ruski kapital i bez stvarnih potrošača tog gasa je ništa drugo nego ugrožavanja kompletnog energetskog sistema BiH.”

Bećarević kaže da je Bećirovićev prijedlog sjajan, ali samo u slučaju da budući zakon o gasu BiH bude moderan, a ne instant zakon koji je ranije predlagao Janez Kopač, a koji ni kao takav nije mogao biti usvojen u državnom Parlamentu. Naš sagovornik ističe da je potrebna diverzifikacija izvora gasa, a ne ucjene preko ovog energenta i javna korporacija na nivou BiH koja će se time baviti na dobrobit oba entiteta i na kraju BiH su potrebni zajednički projekti kroz zajednički djelovanje oba entiteta za dobro svih građana BiH.

Ako se na ovaj način dogovore oko zakona o gasu BiH Osmorka, SNSD i HDZ BiH onda neće biti problema koje trenutno imamo s gasom i gasnim projektima u BiH. A to im onda može biti recept i za rješavanje problema s HE Buk Bijela, aerodromom u Trebinju i drugim projektima koje želi provesti ovaj ili onaj entitet.

Leave a Reply