IRFAN ČENGIĆ NAJAVLJUJE DRAMATIČAN RASPLET: „Visoki predstavnik Christian Schmidt nije govorio istinu kada je rekao da je deblokirao formiranje Vlade…“

Čengić ističe kako Glavni odbor ove stranke nije razmatrao ni sporazum, a pogotovo ne izmjene Izbornog zakona.

Kako će CIK prelomiti? Ko će kome posuditi delegate, ko će imati većinu? Hoće li broj delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta poljuljati koalicijski sporazum Osmorke i HDZ-a BiH ili je saradnja čvrsta? O ovome u Dnevniku 2 FTV-a Irfan Čengić, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo i budući delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Pojasnio je na početku kako će CIK popuniti nedostajuće delegate u Domu naroda Federacije – ukoliko posudbom to nije moguće. Sve je, kaže, navedeno u uputstvu CIK-a o provođenju neposrednih izbora.

“Kada iz nedostajućeg naroda budu izabrani svi koji su izabrani u drugim skupštinama i bude ih nedostajalo, a nedostajat će jedan dalegat iz reda srpskog naroda i nekoliko delegata iz reda Ostalih, prema onome što je CIK napisao, izabrani će biti oni delegati koji nisu izabrani u skupštine kantona iz tog naroda, a imaju najveći broj glasova proporcionalno tom narodu u ukupnom procentu stanovništva. Konkretno, taj nedostajući srpski delegati trebao bi doći iz Kantona Sarajevo i osoba koja je dobila najviše glasova a nije izabrana je Kristina Petrović. Isto treba uraditi i iz reda Ostalih.”

Neizvjesno je u Klubu Bošnjaka i čeka se žrijeb. Moguće je da će SDA imati većinu. To znači da visoki predstavnik Christian Schmidt nije govorio istinu kada je rekao da je deblokirao formiranje Vlade FBiH, poručuje Čengić, već je samo deblokirao izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije, i to djelimično.

“Ako iz šešira SDA dobije 11. delegata, njima se daje mogućnost da blokiraju, kao što i drugi klubovi imaju mogućnost blokiranja izbora Vlade Federacije. Tu se pokazuje da Schmidt nije govorio istinu kada je rekao da je deblokirao formiranje Vlade Federacije”, ističe Čangić.

Navodi kako je nekoliko izlaza iz takve situacije. Prije svega, da SDA prizna da ne čini parlamentarnu većinu te da njihovi delegati ili potpredsjednik FBiH podrže formiranje nove Vlade, što je, navodi, SDP učinio 2015. kada je mogao blokirati kroz Klub Srba, ali to nije uradio.

“Tada smo glasali za DF kako bi mogao ići s HDZ-om i SDA u koaliciju. I DF će imati jednog delegata u Klubu Bošnjaka u Federalnom parlamentu, pa bi oni mogli vratiti uslugu. Ili će SDA blokirati taj proces izbora Vlade sve dok međunarodna zajednica ne djeluje ili sve dok ih ne primi HDZ ili Osmorka u koaliciju – dok ne izmole za vlast”, kaže Čengić.

Ističe kako izmjenama Izbornog zakona i Ustava FBiH Schmidt nije deblokirao proces, već ga je samo zakomplikovao, te da visoki predstavnik sada forsira da sve stranke imaju jednonacionalne liste kako bi uspjele ovladati jednim od tri kluba.

Schmidt je, prema Čengićevoj ocjeni, ubio svaku multietničnost u izbornom procesu i ubio smisao demokratije u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, jer u konkretnom slučaju Osmorka ima parlamentarnu većinu, ali to ne znači da će moći imenovati Vladu Federacije BiH.

“Ako u šeširu Osmorka dobije jedanaestog delegata iz reda bošnjačkog naroda, implementaciji izbornih rezultata će ići vrlo brzo i Vlada Federacije bi mogla biti formirana do 1. januara, što bi bila jedna od najbrže formiranih vlada u posljednjih nekoliko izbornih ciklusa. Ukoliko Osmorka ne bude imala 11 delegata, ulazimo u turbulentan proces. Ne bira Parlament Vladu FBiH, već je predsjednik i potpredsjednici FBiH imenuju svojom odlukom, a jedan od domova samo daje saglasnost na tu odluku. U tom procesu potpredsjednik iz bilo kojeg naroda ili predsjednik FBiH može zakočiti proces imenovanja Vlade Federacije”, ističe Čengić.

Prema njegovim riječima, Glavni odbor SDP-a nije raspravljao o raspodjeli pozicija već zasad o programskom djelovanju i onome što je potpisano da će se provoditi, kao što je usvajanje zakona o minimalnoj plati, provođenje osam uslova za dobijanje kandidatskog statusa, rasterećenje privrede…

Ocjenjuje licemjernom kritiku SDA i aktuelne potpredsjednice FBiH Melike Mahmutbegović što u rukovodstvu Zastupničkog doma nema Bošnjaka iz razloga što SDA i HDZ čitav mandat nisu dopustili da Srbi i Ostali izaberu svoje predstavnike u rukovodstvo Parlamenta FBiH. Tu su, kaže, SDA i HDZ izgubili svaku moralnu legitimnost da razgovaraju o rukovodstvu bilo kojeg doma.

“U rukovodstvu Parlamenta FBiH trebaju biti četri mjesta, a ne tri, i predstavnik svakog naroda treba imati svoju poziciju u rukovodstvu oba doma Parlamenta FBiH. To smo već implementirali u Skupštini KS-a, gdje imate predstavnika svakog naroda u rukovodstvu Skupštine. To je ispravan put i treba da se izabere i taj nedostajući bošnjački predstavnik”, navodi Čengić.

Kada je u pitanju izbor četvrtog delegata SNSD-a u Dom naroda Parlamenta BiH, Čengić kaže kako je to pokazatelj da je opozicija iz RS-a nesposobna jer nije mogla izabrati dva delegata iz tog entiteta, a poručuju da žele pobijediti Milorada Dodika.

“Opet smo im pomogli kao što smo im i prije pomagali u svakoj situaciji, ali očigledno da imaju unutrašnje probleme, što smo najviše mogli da vidimo u javnim sukobima između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića. Ali, prema onome što piše u Izbornom zakonu, sporni listić nije nevažeći, jer prema pravilima propisanim u Izbornom zakonu jasno se vidi volja birača, u ovom slučaju zastupnika u NSRS-u i CIK je, u skladu s uputstvom, dužna proglasiti listić važećim”, poručuje Čengić.

Na pitanje da li je SDP dogovorio s Čovićem izmjene Izbornog zakona BiH, Čengić ističe kako Glavni odbor ove stranke nije razmatrao ni sporazum, a pogotovo ne izmjene Izbornog zakona.

“Ono što vidim u sporazumu jeste da je dogovoreno da se radi na tome i da se radi u okviru presuda za ljudska prava, što znači da je SDP nikada neće odustati od građanskog principa da svako može biti biran i birati na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, jer je upravo to presuda Suda za ljudska prava u Strazburu i to stoji u sporazum i to su potpisali Nikšić i Čović”, zaključio je Irfan Čengić.

Leave a Reply