HLADAN TUŠ ZA VOŽDA IZ LAKTAŠA: „Listić iz Narodne skupštine Republike Srpske prema zakonu je važeći…“ (VIDEO)

Dok još traju međusobne optužbe ko je SNSD-u isporučio četvrtog delegata u Domu naroda državnog parlamenta i čiji je listić u NSRS-u bio nevažeći, prvi čovjek SNSD-a Milorad Dodik zadovoljan je ishodom.

SNSD-ovi delegati će u Domu naroda Bosne i Hercegovine nastupiti odlučno i konstruktivno, napisao je Dodik na svom Twitter profilu, te dodao da izborom njihova četiri delegata RS-u u naredne četiri godine više niko neće moći ništa nametnuti.

Da li je Dodik preuranjeno samouvjeren ili će mu Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pomrsiti konce? Četiri delegata za sada ima, ali šta ako CIK nevažeći listić na kojem je precrtan PDP-ov kandidat za delegata ipak prihvati kao važeći? Pred CIK-om je ključna sedmica. Komisija zasjeda već ovog ponedjeljka.

“Prema Izbornom zakonu i provedbenim aktima Centralne izborne komisije ovakav glasački listić je važeći iz jednog prostog razloga – može se tačno vidjeti volja, konkretno, poslanika koji je prekrižio naziv PDP, umjesto malog kvadratića. Po Izbornom zakonu takav glasački listić bi bio važeći. Ne znam pravila u NSRS-u. Čitav postupak provodi Komisija za izbor i imenovanja, ali će na kraju Centralna izborna komisija, jer se njoj moraju poslati rezultati glasanja, donijeti konačni sud”, kaže za FTV bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

Leave a Reply