HELEZ O FORMIRANJU VLASTI: “Džaba se raduju, napravljena je većina; SDA i DF imaju…” (VIDEO)..

(…) oko 37 zastupnika i fali im puno do većine od 50 i više. Stranke Osmorke i HDZ-a imaju komotnu većinu i oni će biti većina.”

Zukan Helez, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine govorio je za BHT1 o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou.

Heleza su pitali da komentariše današnje žrijebanje CIK-a. SDA će nakon ovog žrijeba imati 13 poslanika u Domu naroda Federalnog parlamenta, no on smatra da ovo neće puno utjecati na formiranje vlasti:

“Možda će malo prolongirati formiranje. Mogu samo blokirati procese. Morate imati većinu u Predstavničkom domu gdje se to potvrđuje. SDA i DF nemaju tu većinu. Mogu jedno vrijeme blokirati i onda se to spušta na niži broj delegata u Domu naroda tako da će se odblokirati.”

“Džaba se raduju. Napravljena je većina. SDA i DF imaju oko 37 zastupnika i fali im puno do većine od 50 i više. Stranke Osmorke i HDZ-a imaju komotnu većinu i oni će biti većina”, zaključuje ovaj zastupnik, te je poručio da, “ako SDA kaže da je za državu BiH, onda ne bi trebali blokirati procese”.

Ovo je zamjena teza, nastavlja te ističe kako se na ovaj način “ne bori za državu”.

“Mi smo bili opozicija, SDP, ali smo bili ključni za zakone koje se donose na putu ka EU integracijama. Ovo je puka borba za vlast. Nakon 27 godina treba se oprostiti od kompanija, banaka, zavoda, to je veliko.”

Gogovrio je i o prihvatanju Aprilskog paketa i prijedloga koji su bili u njemu.

“Milorad Dodik kakav god da je prihvatio je Aprilski paket i da se to desilo 2006. do sada bi BiH bila na putu EU ili možda i punopravna članica EU.”

Leave a Reply